Úspešní noční pátrači zachraňovali obojživelníky

  • Nezaradené
  • 6. apríla 2016, 08:41
  • Autor:am

Posledný deň veľkonočných prázdnin sa pre deti z moravianskej základnej školy niesol v znamení nočného dobrodružstva. S rodičmi sa vybrali k jazeru Striebornica, aby migrujúcim ropuchám pomohli bezpečne sa dostať k vode.

Dobrovoľníci z občianskeho združenia Kvas naplánovali stretnutie na pol ôsmu večer. Krátko pred termínom odchodu sa na parkovisku a cvičisku autoškoly začali zbiehať prvé nadšené tváre. Deti i rodičia sa vyzbrojili „kýblami“, rukavicami aj baterkami a netrpezlivo vyčkávali ďalších záchrancov.

Pred vykročením k zábranám dostali posledné informácie. „Ropuchy treba spočítať. Samček je menší, keď ho chytíte pod pazuchy, kŕka. Samička vyrástla omnoho viac,“ povedala skúsená záchranárka, učiteľka z moravianskej školy. Skupinka sa vyzbrojená vedomosťami aj technikou vydala na záchrannú akciu.

Spočiatku sa zdalo, že žabky sú pred nočnými pátračmi dobre ukryté v hline, no o niekoľko minút už sa ozvalo: „Mám! Tu sú!“ K pátračovi hneď pribehla celá partia popozerať, aký úlovok poputuje do vedra ako prvý. Tri obojživelníky nalepené na sebe spočiatku nevyzerali príliš živo, no napokon sa prebrali a putovali s vyše dvadsaťčlennou skupinkou ďalej smerom k chatkám. Nadšenie neopúšťalo záchrancov ani naďalej, pri každom výkriku „mám!“ sa pribehli pokochať.

Na akciu sa pátrači vydali pred ôsmou večer, preto onedlho vstúpila do hry tma. V tom čase sa ukázala sila vybavenia, zopár detí by „čelovkou“ zahanbilo aj vodičov drahých áut so zasvietenými diaľkovými svetlami. Nik sa nebál, dokonca ani keď sa skupina rozdelila na dve časti a každá šla svojou cestičkou. Jediný postrach, žaby vo vedrách, vyvolali chvíľami nie príliš pozitívne komentáre: „Fúj to je nechutné! Ony chcú vyskočiť!“

Po dvoch hodinách sa pátrači presunuli k vodnému toku. Milostné radovánky si žabky začali užívať len čo okúsili tekutinu. Záchrancovia svojou aktivitou prispeli k úspešnej kopulácii približne 200 žiab. Spať sa v utorok síce šlo možno o trošku neskôr, no s o to lepším pocitom.

Ďalší záujemcovia sa prostredníctvom sociálnej siete OZ Kvas dozvedia, kedy sa najbližšie prenášanie ropúch uskutoční. Odporúčame im vziať si rukavice a baterky!

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 14, ktoré je v predaji od 5. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín