Unikátnu infrapec na Marína a Indian keksy nahradia novou

  • Nezaradené
  • 23. júna 2016, 08:31
  • Autor:Viera Dusíková

Jedným z mála úkazov, ktoré patria neodmysliteľne ku koloritu Vrbovskej cesty v Piešťanoch, je jej vôňa. Keď sa v areáli už dávno zaniknutého Ružového mlyna pečú na historickej, viac ako šesťdesiatročnej, linke Marína keksy, ulica vonia po aníze a fenikle. Pri Indian keksoch cítiť kakao. Linku ide jej nový majiteľ, spoločnosť Laguna centrum, ktorá pečie aj detské piškóty a Piešťanské oblátky, inovovať. Budú keksy chutiť rovnako? Vraj na kvalite sa nič nezmení, len vykurovanie pece bude efektívnejšie.

Staré infralampy plytvali energiou


„Linku na výrobu Marína a Indian keksov vykurujeme dnes už unikátnym spôsobom. V peci kedysi inštalovali 1300 infralámp. Vyhrievajú ju zospodu aj zvrchu, pomedzi ne prechádza pás s keksami, ktoré sa takýmto spôsobom pečú,“ informovala nás majiteľka spoločnosti Laguna centrum, Milada Munková. Od odborníkov z oblasti potravinárstva a pekárenstva získala prísľub, že v novej peci, ktorá bude vykurovaná elektrickými špirálami, sa chuť či iné vlastnosti keksov nezmenia. „K výmene pristúpime z dôvodu šetrenia energie. V súčasnosti je využiteľnosť šesťdesiat percent, zvyšok tepla uniká do okolia,“ dodala M. Munková.

Na linke, ktorá pozostáva z viacerých strojov, napríklad miešačky, pásových dopravníkov, valcov, vykrajovacieho zariadenia či chladiacej sústavy, sa majiteľka rozhodla zmeniť len spôsob vykurovania. Podľa nej ostatné komponenty linky sú už z hľadiska kvality kovových materiálov nenahraditeľné. „Dnes vám už nik nevyrobí takú na obsluhu a prevádzku jednoduchú, bezporuchovú a proti korózii odolnú linku, akú vyrobili starí majstri a technológovia,“ zdôraznila M. Munková.

Pec vykuruje 1300 infralámp.

Pec zatiaľ pečie, no 5. augusta ju chcú začať demontovať a do 10. augusta nahradiť novou. V súčasnosti linku obsluhuje osem pracovníkov, ďalších dvanásť je v baliarni. Počet pracovníkov zachovajú. Výmena technológie bude veľmi náročná na financie. Marína a Indian keksy expedujú po celom Slovensku. Dostanete ich kúpiť aj v Českej republike. Licenciu a recept na oba druhy keksov vlastní spoločnosť Laguna centrum, ktorá po dlhých rokoch spojených s vyjednávaním získala minulý rok keksáreň a výrobu oblátok do vlastníctva.

„Ako vlastníci už môžeme požiadať o prostriedky na financovanie obnovy prevádzky zo zdrojov Európskej únie. Naše keksy sú známe tým, že vďaka prísadám zlepšujú metabolizmus, zvyšujú činnosť tráviacich enzýmov tým, že je do nich pridávaný aníz a fenikel. Preto je vhodné ich zaradiť do jedálnička od malých detí až po seniorov. Výrobky chceme distribuovať aj do iných krajín Európy,“ uviedla M. Munková.

Do baliarne idú keksy na pásovom dopravníku.

Múčka z keksov – základ BB pudingu


Zaujímavosťou je nielen súčasnosť, ale hlavne minulosť keksov, ktorých múčka tvorí základ výroby BB pudingu. Puding vznikol na podnet majiteľa Ružového mlyna, Ľudovíta Wintera v čase, keď sa tenký ako prútik vrátil z koncentračného tábora. Uvedomil si, že po vojne, ktorá vyhladovala veľa ľudí, je dôležité postupné, šetrné diétne stravovanie. Hľadal lacné jedlo, ktoré organizmus nasýti a dodá energiu. A tak začal v roku 1947 s výrobou BB pudingu, pričom mal i výrobňu detskej výživy. „Dnes ešte stále dodávame keksovú múčku do bývalých škrobární v Boleráze, dnes fabriky Dr. Oetkera, ktorá prevzala výrobu Winterovho čokoládového BB pudingu v polovici deväťdesiatych rokov,“ skonštatovala M. Munková.

Linka na výrobu Marína a Indian keksov má viac ako 60 rokov.

Najstaršia faktúra má 74 rokov


Majiteľka spoločnosti Laguna centrum nám poskytla najstaršiu zachovanú faktúru z 8. apríla 1942, kde v tom čase najmodernejšie zariadený Ružový mlyn s dennou kapacitou 1500 vriec a tiež Továrňou na keksy, perníky, cestoviny, špagety, makaróny, trhance a iné fakturuje spoločnosti J. Prusák z Bardejova sumu 426,45 korún za dodávku Uhu keksov, Indian keksov, múky Eva a detskej krupice Valibuk. Precízne a s úctivo sformulovaný doklad hovorí o dávnej histórii pekárenskej a mlynárskej výroby Piešťan.

Čo jej predchádzalo a aká bola filozofia bývalého majiteľa Ružového mlyna, ktorý bol zároveň prevádzkovateľom kúpeľov? Spoľahol sa na prvotriedneho účtovníka a prokuristu Edmunda Tolnaia. Ten mu navrhol, aby v súvislosti s kúpeľmi postavil v rokoch 1916-1917 Ružový mlyn. Winter ho nazval podľa svojej dcéry Rózy, čiže Ruženy. Z pšenice, ktorú nakúpil, mlel prvýkrát múku v auguste 1917, vyrobil z nej cestoviny či pekárenské výrobky, ktorými zásoboval kuchyne kúpeľov. Pri mletí múky vznikli otruby a iný odpad, nimi kŕmil ošípané, ktoré v tejto súvislosti začal chovať. Bravčové mäso a ostatné produkty putovali tiež na taniere hostí. Vytvoril si hospodárstvo so skleníkmi a zeleninou, stal sa sebestačným aj v tejto oblasti. Nápady, ktoré sú zdanlivo jednoduché a logické, boli pilierom jeho geniality a úspechu v podnikaní. Mal ich oveľa viac. A tým bol Winter výnimočný.

Počas pečenia treba na keksy stále dohliadať.

Dnes je z niekdajšej dominanty Piešťan, z Ružového mlyna, už len skelet. Vnútro stavby, ktorú naprojektovali Arnold Bachrach a Alexander Harsányi, je prázdne. Do stavby cez poroztĺkané okná zateká. Priemyselná budova sa síce stala národnou kultúrnou pamiatkou, ale doteraz sa nenašiel investor, ktorý by ho zmysluplne využil na už iné, zrejme kultúrne alebo spoločenské účely.

Počas socializmu mlyn prevádzkoval Štátny podnik Mlyny a cestovinárne. Sprivatizovali ho v roku 1992. O sedem rokov neskôr mlyn po vyhlásení konkurzu prešiel na spoločnosť PMaC. Ako sa uvádza v jednom z Piešťanských týždňov vydaných v októbri 2013: „Predchádzal tomu celý kolotoč pôžičiek, úverov a ďalších zaťatých sekier. Fond národného majetku previedol mlyn do novovzniknutej akciovej spoločnosti PMaC a dodnes nie je celkom jasné, ako a kedy sa tento prevod realizoval. PMaC definitívne ukončil výrobu v roku 2004. Mlyn domlel.“

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 25, ktoré je v predaji od 21. júna.



0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela