Strieľali z najväčšieho luku na svete

  • Kultúra a spoločnosť
  • 4. apríla 2016, 12:36
  • Autor:am


Vítanie jari a oslava abstinencie vo Vrbovom sa pýši prvým krížikom. Jubilejný desiaty ročník si v kultúrnom dome mestečka pod šikmou vežou užívali v sobotu 2. apríla. Okrem štyroch skvelých kapiel Vrbovčania privítali jar pálením Moreny, zasúťažili si v disciplínach, aké nikde inde vo vesmíre nepoznajú a spoločne popriali všetko najlepšie k narodeninám organizátora Branislava Jobusa.

„Pred jedenástimi rokmi, presne  29. marca som začal abstinovať, teda prestal požívať alkoholické nápoje. Pridal sa aj Ľuboslav Petruška a dohodli sme, že na prvé výročie nepitia spravíme koncert. Nepijem už jedenásť rokov a táto akcia je desiatykrát,“ povedal B. Jobus. Na koncerte si vždy zahrajú Karpatské chrbáty a Chiki-liki-tua, k nim sa pridávajú ďalšie spriaznené kapely, tento rok Hudba z Marsu a Feel me. 

Hneď po prvej kapele prišiel rad na kultúrny program – disciplínu PlaMeLus, teda plastovú megalukostreľbu s terčom vytvoreným z toaletnej misy. „Prvý turnaj sme mali na minuloročných Vrbovských vetroch, teraz ho organizujeme po druhý raz,“ informoval „pán brat“ Andrej Jobus. Z najväčšieho luku vo vesmíre si zastrieľali dvaja členovia každej zo štyroch kapiel. „Jeden je OLUK, teda obsluha luku a druhý OTAŠ, obsluha tetivy a šípu,“ vysvetlil pravidlá A. Jobus. I keď hneď druhý výstrel spečatil históriu jedného z dvoch šípov, pretože skončil na balkóne, všetko dobre dopadlo a nik neprišiel k ujme na zdraví. 

Po súťaži prítomní zaspievali známe živió oslávencovi Braňovi Jobusovi k narodeninám a spoločne sa presunuli pred kultúrny dom, kde slávnostne privítali jar. V poslednej disciplíne, pretekoch na hojdacích koňoch si zasúťažili diváci. Všetky disciplíny a zložky kultúrnej akcie vznikali rovnakou metódou. „Tak sa to vyvŕbilo. U nás ve Vrbovém sa všetko vyvrbuje,“ dodal Andrej Jobus.

Oslávenec Braňo Jobus si zaspomínal aj na historický míľnik, začiatky podujatia. „Začínali sme v miestnej Kruhovke, ale tam spadla strecha. A keďže sme už mali čo-to za sebou, všetko sa na dobré obrátilo,“ pousmial sa muzikant. „Presne v roku prvého výročia mojej abstinencie vznikli aj Vrbovské vetry, ako maličký náznak túžby po realizácii, opustenie pozície čakajúceho na pozvanie na koncert. Jednoducho si ho zorganizujem vtedy, kedy chcem.“ 

Roky pribúdali a minulú sobotu uzavrela akcia prvú desaťročnicu. „Po desiatich rokoch vidieť, že každý vie, čo má robiť, čoho sa chytiť. Všetci sme kamaráti. Vždy, keď niečo organizujem, obklopím sa nimi, lebo aj prípadnou prekážkou ľahšie spolu prejdeme. Človek sa nerozčuľuje,“ uzavrel B. Jobus.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 14, ktoré je v predaji od 5. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel