Srí Lanka: Plávanie so žralokmi a okoloidúce slony očami Whiskyho

  • Nezaradené
  • 14. apríla 2016, 15:12
  • Autor:am

Spevák kapely Slobodná Európa, vášnivý cestovateľ Miroslav „Whisky“ Láber, má za sebou návštevu ďalšej exotickej krajiny. O spoznávaní Srí Lanky porozprával Piešťancom v utorok 5. apríla v Kursalone.

Ostrovný štát Srí Lanka spevák navštívil po prvý raz pred trinástimi rokmi, no fotografie uchoval až z tohtoročnej januárovej výpravy. „Perfektná malá tropická krajina. Poskytuje pláže aj hory, za dva týždne sa dá preskúmať,“ povedal Whisky pre Piešťanský týždeň a pripomenul, že juhozápadná časť ostrova je turisticky obľúbená, juh uvoľnenejší a na východ a sever ešte turizmus neprenikol. Dlhé roky túto časť sužovala občianska vojna, neskôr ju zasiahla vlna tsunami.

„Letel som cez Dubaj, dvakrát prenocoval, no v podstate nič tam nie je. Neviem, ako trávia čas ľudia počas týždňovej dovolenky,“ začal Piešťancom rozprávať spievajúci cestovateľ. Po prílete na bývalý Cejlón si jeho skupina prenajala terénny povoz. „Dalo mi dosť práce vygúgliť týpkov, požičiavajúcich ozajstný japonský military džíp s navijakom a poriadnymi gumami. Prešiel všetko ako V3S,“ porozprával návštevníkom. Každý šofér potrebuje overenie vodičského oprávnenia, vybavené priamo na úrade v krajine. Spevák to pre požičaný džíp neoľutoval: „Jazdiť offroad je veľká pasia, vybláznil som sa.“

V sloňom sirotinci je o najväčších pozemských cicavcov dobre postarané.

Hneď v prvom ubytovacom zariadení sa stretol s raritou medzi sprchami. „Systém dvoch gombíkov a spŕch som považoval za totožný s anglický umývadlom, z jednej hlavice pôjde teplá, z druhej studená. Ale nie. Z oboch nezávislých spŕch tiekla nezohriata voda,“ zaspomínal Whisky.

Zvieratá ako z filmu


Fauna krajiny s opicami, jaštermi, hadmi či krokodílmi je jedinečná. „Bez problémov uvidíte divé slony kdekoľvek pri ceste. Dokonca v národných parkoch ich je omnoho menej ako bežne na ulici. U nás zbadáte skupinku srniek, tam stádo slonov,“ prezradil rozprávač. Srílančania kedysi využívali zvieratá s chobotmi na pracovné účely, po zákaze ich presunuli do sloních sirotincov. Dobre sa o ne starajú, doprajú im dostatok potravy. Ťažkotonážne zvieratá sa denne kúpu a čvachtajú vo vode.

Z prístavu v meste Mirissa sa záujemcovia môžu loďou vypraviť na pozorovanie jedinečných morských tvorov. K hlavným srílanským atrakciám patrí migrácia vráskavcov obrovských južným pobrežím ostrova. „Vyplávali sme pri východe slnka a cestou videli veľa delfínov. Kormidelník nám ponúkol možnosť kúpať sa s nimi. Šli sme do vody,“ zaspomínal Whisky.

Ostrov neoplýva koralovými bohatstvami, no pri šnorchlovaní narazia potápači na zaujímavosť. „V porovnaní s Indonéziou alebo Egyptom sú koraly mŕtve, sivé. No pri potápaní som zrazu v plytkej vode pred sebou zbadal dvaapolmetrového žraloka a po vynorení z vody veľa chvostov. Ľuďom neublížia,“ uviedol spevák.

Okrem hôr ostrovu dominujú aj piesočnaté pláže.

Miestni sa z turistov tešia


„Na Srí Lanke chodia do školy a práce aj v sobotu. Deti majú dokonca náboženskú školu i v nedeľu dopoludnia v chrámoch,“ porozprával M. Láber. Uprostred ostrova objavili prívetivých domorodcov. „Dalo sa k nim dostať len rozbitou cestou, azda nikdy tam turisti neprišli. Milí domáci najprv zvláštne pozerali, no keď zistili, že sme normálni, nalievali nám čaj,“ informoval Whisky. Srílančania, obyvatelia bývalej anglickej kolónie, sú schopní používať svetový jazyk, avšak obyvatelia neturistických oblastí rozumeli iba základným pojmom.

Okrem zaujímavej architektúry hinduistických chrámov sa v štáte nachádza i mnoho budhistických stavieb, sôch či iných historických prvkov. Vo vnútrozemí je rozmanitosť podčiarknutá hornatou oblasťou s hlavnou dominantou, skalou Sigiryia.

Obyvateľmi Srí Lanky sú mnohé druhy opíc.

Exotická krajina skrýva množstvo kúzelných miest, kto ich chce spoznať, musí venovať ceste veľa príprav. „Bez naštudovania základných údajov ich turisti míňajú,“ uzavrel cestovateľ.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 15, ktoré je v predaji od 12. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Marek, zajtra Jaroslava