Slnečničiari majú za sebou úspešný rok

  • Šport / Ostatné športy
  • 21. decembra 2016, 10:48
  • Autor:am

Milovníkom ľudového umenia sa so sviatočným programom predstavili členovia piešťanského folklórneho súboru Slnečnica. Vianočný koncert v ich podaní a za sprievodu hudby Michala Pagáča zaplnil hľadisko Domu umenia v utorok 13. decembra.

Na pódium vystúpili aj malí členovia detského folklórneho súboru Slnečnička a rodičia si básne, tance a piesne v ich podaní poctivo nakrúcali do smartfónov. Potom už prišiel čas na mladých dospelých členov súboru pôsobiaceho pri Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej, ktorí zatancovali verbunk, čardáš či cifrovanie s palicami. Svojimi výkonmi potešili divákov, tí im na oplátku venovali po každom čísle potlesk.

Keďže čerešničkou vystúpenia bolo vianočné číslo, pri ktorom sa básňami a piesňami folkloristi snažili navodiť vianočnú atmosféru a trochu i rozosmiať divákov, na záver si vyslúžili standing ovation.

Pedagogička tanca a bývalá členka súboru Petra Klasovitá zhodnotila koncert pozitívne, i keď bol výsledkom nejednoduchých chvíľ. „Príprava bola veľmi náročná, ako aj vždy býva. Najnáročnejšie je to, že treba, aby boli všetci na tréningu, čo je niekedy ťažké, keďže majú svoje školské aktivity. Potom treba nacvičiť vianočný program, naučiť sa nejaké básničky, vinše a potom to všetko zosúladiť s hudbou a pripraviť priestory,“ prezradila pedagogička. Slnečničiari vraj leniví nie sú a trénovať sa im chce.

Folklórny súbor Slnečnička si vyslúžil veľký potlesk.

Napokon sa však všetko podarilo tak, ako malo. „V konečnom dôsledku podali dievčatá aj chlapci perfektné výkony. Pracovali sme na tom od septembra. Bolo vidno, že sa zdokonalili v tancoch. Dokonca sme mali aj novú spoluprácu s hudbou Michala Pagáča, ktorá sa osvedčila. Bolo to rezké, svižné,“ uviedla P. Klasovitá.

Koniec roka je vhodným časom na bilancovanie a folklórny súbor Slnečnica má za sebou úspešný rok. „Bol veľmi náročný, ale priniesol Slnečnici veľa úspechov. V apríli sme oslavovali tridsiate výročie, v lete sme reprezentovali v Alberobello na celosvetovom festivale, v novembri sme v Paríži tancovali na slovenských hodoch,“ pospomínala P. Klasovitá.

Junáci si na pódiu Domu umenia poriadne zaskákali.

Teraz členov súboru čaká zaslúžená pauza. „Trošku si oddýchneme, ale potom nás čaká príprava na ďalší letný festival. Ešte neprezradíme, kam pôjdeme, ale už sa chystáme,“ dodala pedagogička. V súčasnosti má Slnečnica približne 20 členov a dvere počas celého roka otvorené pre záujemcov.

Dočítate sa v dvojčísle Piešťanského týždňa, ktoré je v predaji od 20. decembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava