Prvý ročník úspešne zvládli

  • Mladí dnes / Školy
  • 3. júla 2016, 10:25
  • Autor:am

Dobojovali do úspešného konca! Aj
žiaci v Piešťanoch sa v posledný júnový
deň lúčili so základno-školskými
lavicami, niektorí iba na dva mesiace,
iní už navždy. Deti v Základnej
škole Holubyho sa na svoj „Deň
D“ vyobliekali, okrášlili úsmevom
a nadšene vyčkávali na dokument
hodnotiaci ich celoročnú snahu.

Prvou zástavkou pre prázdninárov bol školský dvor. Tam sa im prihovoril riaditeľ Vilém Vrba, ktorý vyslovil slová vďaka nielen im, ale aj celému pedagogickému a nepedagogickému zboru v škole, rovnako i neprítomným rodičom. Deti venovali búrlivý potlesk kuchárkam, ktoré sa po celý rok starali o ich plné brušká. Z masy detí tiež vystúpili tí, ktorí úspešne reprezentovali školu za uplynulý rok a okrem riaditeľského potrasenia rukou získali aj knihu na pamiatku.

Po skončení úvodného ceremoniálu sa deti spolu s triednymi učiteľkami rozpŕchli do lavíc. Krásne učesané žiačky a žiakov už na stoloch čakali prinesené kvety a podarúnky pre pedagógov, ktoré na znak vďaky za celoročnú trpezlivosť odovzdávali svojim „druhým mamám a otcom“.

Kolektív energických prváčikov dal triednej učiteľke určite zabrať, no počas odovzdávania vysvedčení každému z 23 detí i tak venovala zopár milých a osobných slov. „Na prvé vysvedčenie sa deti vždy veľmi tešia. Toto je živá, chlapčenská trieda. Máme tak, ako všade aj šikovné deti, aj menej zdatné,“ povedala o svojich zverencoch triedna učiteľka Ľubica Majtánová.

Do stredoškolského života vyprevadil „svoje posledné deti“ aj triedny učiteľ Igor Číž. Deviatakom stekali slzy po tvárach, svojho obľúbeného pedagóga si uctili aj pamätnými darmi, on si pre nich taktiež pripravil prekvapenie. „Odkladal som si fotky od piatej triedy a rozdával som ich žiakom na CD. Keď si človek porovná, akí boli a akí sú teraz… Je to hrejivý pocit, že čosi sa naučili a dosiahli a aj my máme na tom percento podiel,“ zamyslel sa I. Číž. Keď učiteľ odprevádza žiakov do ďalšieho života, je mu vraj smutno. „Strávil som s nimi kus života. Každý deň v týždni sme spolu mali hodinu, niekedy dve. Občas ma mali plné zuby, inokedy ja ich. Človeku je však potom trošku prázdno,“ povedal pedagóg. Medzi svojimi žiakmi však bol obľúbený. Čím sa to dá dosiahnuť? „Zrejme férovosťou. Deťom trochu prísnosti nevadí. Zvyknú si, že musia pracovať, no treba im odôvodniť, že to, čo od nich potrebujem, naozaj treba,“ dodal.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 27, ktoré je v predaji od 4. júla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel