Prvky rómskej hudby spojili s orchestrálnym podaním

  • Kultúra a spoločnosť
  • 16. novembra 2016, 08:48
  • Autor:am

Netradičný projekt s názvom Sendreiovci le Orchestroha z dielne Asociácie pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu si diváci v Piešťanoch vychutnali v rámci tretieho naživo odohraného koncertu. V piatok 11. novembra sa z Domu umenia ozývali tóny vážnej hudby pretkané rómskymi nôtami.

Spojenie živelnosti rómskeho folklóru a dôslednosti vážnej hudby, spracovaním vybraných rómskych skladieb do orchestrálnej podoby je unikátnym počinom nielen doma, ale aj v zahraničí. Na pódiu Domu umenia sa objavilo takmer 60 muzikantov a ponúklo absolútne jedinečný hudobný zážitok. Prvýkrát sa Sendreiovci so Štátnym komorným orchestrom Žilina predstavili v lete na najväčšom slovenskom hudobnom festivale Pohoda 2015.

Celý projekt pripravil, napísal, skomponoval a teraz ho i diriguje Slavomír Solovic. „Ujal som sa dirigentského miesta, pretože v tomto projekte nikdy nie je dopredu jasné, ako to dopadne. Skoordinovať tieto dve veci dokopy je niekedy náročné. A keďže som autorom hudby a presne viem, čo sa tam kedy deje, najskôr dokážem reagovať na vzniknutú situácie,“ povedal dirigent, ktorý vedie len vlastnoručne napísané projekty. Spojenie rómskej hudby s orchestrálnou je svetový unikát. „Sú to zdanlivo nezlučiteľné veci. Lákalo ma však vyskúšať, čo sa stane,“ dodal S. Solovic.

Rómsku hudbu v projekte reprezentovala kapela Kokavakere lavutara alebo jednoducho Sendreiovci. „Tento projekt je naozaj nádherný, obohacuje nás. Pre mňa je vážna hudba dosť náročná na počúvanie, no mám ju rada. Vnímam ju ako krásnu, koncertnú,“ uviedla speváčka Jana Sendreiová.

Jej manžel Vladimír popísal, aké emócie prežíva počas koncertov: „Pri speve sa cítime ako v kine, na filmovom plátne. Dlho sme trénovali, je to veľmi ťažké na počítanie taktov. Naša ‚cigánska‘ hudba sa odštartuje a hrá. Stále sa to učíme, priznáme sa, no dirigent nám pomáha.“ Netradičným spojením sa im podarilo osloviť aj inú fanúšikovskú základňu. Premiéra projektu sa totiž uskutočnila na festivale Pohoda. „Mladí ľudia boli prekvapení a rozprávali, že to bolo krásne,“ konštatoval V. Sendrei. Ambíciou do budúcnosti je pre nich dostať sa s projektom do zahraničia. „Myslím si, že dirigent Solovic je veľmi vzdelaný v oblasti vážnej hudby a nájde takého človeka, čo nás niekam dostane. Možno do Japonska,“ ukončil spevák.

Projekt vznikol v nadväznosti na myšlienku ocenenia Roma Spirit s cieľom upriamiť pozornosť jednotlivcov a médií na dôležitosť uznania prirodzenej dôstojnosti a rovných a neodňateľných práv všetkých ľudí bez ohľadu na ich národnosť či etnickú príslušnosť.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 46, ktoré je v predaji od 15. novembra.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav