Prašník: Zimu vyhnali zo všetkých kopaníc!

  • Nezaradené
  • 23. marca 2016, 21:16
  • Autor:vd

Vonku vládla zima. Vietor prinútil zopár menej otužilých Prašníčanov opäť vytiahnuť čapice z police. Aby zahnali chlad, prišli húfne na nádvorie obecného úradu. Najmenšie parádnice v ľudových odevoch a venčekoch uvitých z kvietkov sa so ženami z folklórnej skupiny Holeška chystali pochovať Morenu. Starosta Emil Škodáček slamenú bábu podpálil a hodil cez zábradlie mostíka do potoka.

„Morena, Morena, za kohos umrela? Predsa za leto!“ Bolo že to radosti, keď dievčatká z materskej škôlky kráčali ako húsky od najväčšej po najmenšiu po cestičke k Holeške držiac pritom vyparádenú babizňu. Veselú náladu vytvárali spevy žien a veršovačky dievčatiek. Morene, vyzlečenej z slávnostnej blúzky a sukničky, sa horieť nechcelo. Najskôr len spod sukne vypúšťala dym ako fajka, do ktorej dedko omylom napchal mokrý tabak. Potom sa rozhorela sťa strecha stodoly. „Rýchle s ňou do vody,“ kričali poniektorí. Na bezpečnosť pri manipulácii s otvoreným ohňom dbali miestni hasiči. Stáli opodiaľ zjavne spokojní s výkonom.

Tetka zima pomaly plávala dolu potokom. Z Prašníka sa jej odísť nechcelo, tak dostala niekoľko štuchancov palicou. Za ňou vhadzovali dievčatká do vody svoje venčeky. Symboly jari a čistoty sa kde-tu zastavili na kamienku či halúzke vytŕčajúcej z vody, no vzápätí si ich drobné vlnky Holešky podávali ako štafetu. Od potoka sa veselý sprievod, vítajúci „letečko“, pobral nazad k obecnému úradu. Tam si žienky spolu zaspievali a kraslicami ozdobili dva nízke stromčeky. V „cuku letu“ sa premenili na veľkonočné aranžmány. „Generálku pochovávania Moreny sme s deťmi z materskej školy mali vo štvrtok. Po dnešnej úspešnej premiére je zima preč a leto môže prísť,“ žartovala členka FS Holeška. 

To už dvojica väčších slečien v krojoch ponúkala pagáčmi návštevníkov ľudovej slávnosti a starosta ich častoval domácou pálenkou. „Prašníčania, čo je s vami? Tuším vám po voľbách ani nechutí piť,“ žartoval. Ďalší kôš plný pagáčov mal pre svoje ovečky pripravený evanjelický farár Miroslav Jäger. „Môžu si vziať len tí, čo prídu zajtra do kostola,“ smial sa kňaz. Či sľúbili, či nie, brali si všetci doradu. V Prašníku tak zahnali zimu ďaleko za chotár. Vraj zmizla i zo všetkých kopaníc!

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 12, ktoré je v predaji od 22. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava