Pobedim: Krojovaná omša i nový názov športového areálu J. Mitošinku

  • Nezaradené
  • 5. októbra 2016, 15:28
  • Autor:vd

Pobedimské hody trvali štyri dni, takže niektorí vytrvalci si na pondelok vzali radšej dovolenky. Slávnosti sa začali vo štvrtok 29. septembra odhalením pamätnej tabule rodáka Jána Mitošinku, prvého prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH), a pomenovaním športového areálu jeho menom. Na odhalení nechýbali vzácni hostia a funkcionári, medzi inými aj súčasný šéf slovenského hokeja Martin Kohút.

Ten sa práve vrátil z tlačovej konferencie v tréningovom centre Zdena Cígera v Bratislave. Vo svojom vystúpení pod zahalenou tabuľou s menom svojho slávneho predchodcu, pod ktorého vedením slovenský hokej v máji 2002 po prvýkrát v histórii získal zlato vo švédskom Göteborgu, potvrdil, že vo vnútri rozhádaného hokeja sa črtá na lepšie časy, a hoci je diskusia vo výkonnom výbore búrlivá, na konci pri hlasovaní to vyzerá jednotne. „Vždy prídeme k tomu, čo je dobré pre hokej, a neriešime nejaké bočné či klubové záujmy,“ uviedol šéf slovenského hokeja. Spolu s predsedom Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslavom Baškom potiahol za šnúrky, ktoré odkryli pamätnú tabuľu. Je na nej okrem iného napísané, že Ján Mitošinka (1935-2011) bol nielen prvým prezidentom SZĽH po rozdelení republík, ale aj „uznávaný hokejový tréner a pedagóg, úspešný riaditeľ telovýchovnej školy v Bratislave. Hrdo sa hlásil k svojmu rodisku a patril medzi významných podporovateľov pobedimského športu.“

obliekli starosta obce (vľavo) a tiež farár (uprostred).

Zaspomínal si na neho i starosta obce Martin Lednický, ktorý sám ako mladý nadšenec hokeja mal jeden z novučičkých dresov Pobedima, ktoré obci zadovážil práve J. Mitošinka. Tento bezprostredný veselý muž výdatne podporoval pobedimský šport. „Jeho zásluhou sa celý svet dozvedel napríklad aj o tom, ako vyzerá pobedimský kroj, lebo slovenských zlatých hokejistov vítali pred štrnástimi rokmi dievčatá odeté do pobedimského kroja,“ zdôraznil M. Lednický.

Podobne vyparádené dievčatá vystúpili aj na štvrtkovej slávnosti. Zahanbiť sa nenechali ani ženy, ktoré sa odeli do fialovej farby a s bielymi dáždnikmi v rukách zatancovali spartakiádnu choreografiu na zelenej tráve futbalového štadiónu. Tento priestor patril v piatok starostom z okolitých obcí, ktorí si obuli kopačky a pustili sa do športového zápolenia s miestnymi starými pánmi. V sobotu si futbal zahrali domáci žiaci proti Dolnému Sŕniu a v nedeľu na trávnik naklusalo mužské „áčko“ a futbalisti z Krajného.

J. Mitošinka na olympijských hrách v japonskom Nagane v roku 1998.

V sobotu sa na tom istom trávniku zoradili hasičské družstvá z okolitých i vzdialenejších spriatelených obcí, ktorých úlohou bolo čo najlepšie uspieť s historickou hasičskou technikou. „Ako prvé družstvo pôjdu naši. Už sme pripravili plnú nádrž vody, úlohou súťažiacich bude ručne ju napumpovať do striekačiek a trafiť cieľ,“ uviedol pre Piešťanský týždeň Martin Piškula, veliteľ DHZO Pobedim. Súťaž nakoniec vyhrali dobrovoľní hasiči z Veľkých Kostolian.

Od štvrtka, keď bolo i slávnostné sprístupnenie reprezentačnej výstavy o J. Mitošinkovi a športe v Pobedime, sa do svadobky, kde boli vystavené desiatky, ba možno až stovky fotografií a dokumentov hovoriacich o pobedimskom športe i úspechoch J. Mitošinku, hrnuli skupiny hodovníkov. Každý si so záujmom pozeral, čo všetko dokázal v jedinej miestnosti vytvoriť svojím nadšením redaktor miestneho spravodaja, historik či fotograf – muž, ktorý má okrem iného na starosti i obecné múzeum, roľnícky dom, Ivan Pastorek. Boli tam veľkoplošné panely i prefotené výstrižky z článkov, poháre víťazov i reprezentačné dresy. Každá fotka bola popísaná, popisky boli ku všetkým známym i menej známym dokumentom týkajúcim sa problematiky športu, života i diela prvého prezidenta SZĽH.

Pobedimské hody sa začali odhalením pamätnej tabule

Nebola to jediná výstava, ktorú Pobedimčania prichystali. V roľníckom dome inštalovali miestni žiaci výpestky. Výstavu zeleniny a ovocia nazvali Z plodov našich záhrad. Návštevníci mohli obdivovať nádherné kusy zeleniny či ovocia. O kúsok ďalej boli kolotoče, nechýbala cukrová vata, kofola či burčiak.

Obec sa v sobotu večer zabávala pod pódiom, ktoré postavili v Športovom areáli J. Mitošinku. Hrali tu kapely Perinbaba, Country alternative band, zazneli vypaľovačky od skupiny Elán Tribute a hudobný mix DJ Ivanka. Nedeľné dopoludnie bolo duchovné a folklórne zároveň. Svätá omša pri príležitosti posviacky Kostola sv. Michala Archanjela bola i potešením pre oko, pretože obľúbený miestny kňaz Ľuboš Tvrdý, ktorý prišiel do farnosti z obce Gáň, sa odel do pobedimského kroja. Ľudový odev si zadovážil aj starosta, takže krojovaná omša potvrdila, že tradície v tejto obci majú silné zázemie aj v súčasnej generácii.

Popoludní bol už spomínaný futbalový zápas pobedimských mužov s Krajným a na dvore roľníckeho domu vyhrávala dychová hudba Inovčanka.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 40, ktoré je v predaji od 4. októbra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj