Piešťanec precestoval národné parky v západnej Amerike

  • Nezaradené
  • 21. apríla 2016, 14:36
  • Autor:am

Milovníkom prírody a krás z diela planéty Zem by určite srdce zaplesalo pri pohľade do čarovného Grand Canyonu, Bryce Canyonu alebo parku Zion, mnohí sa však musia uspokojiť s virtuálnou prehliadkou. Západnú časť amerického kontinentu naživo spoznával Piešťanec Štefan Sulík. O zážitkoch porozprával v stredu 13. apríla v Piešťanskom informačnom centre.

Do Ameriky sa Š. Sulík vybral v septembri 2014 so synom a kolegom. „Ponúkli mi možnosť cestovať. Cítil som sa na to a prijal som hodenú rukavicu, veď odpadli starosti s prípravami, všetko zabezpečili spolucestujúci a predostreli i celkový plán,“ povedal pre Piešťanský týždeň Š. Sulík. Do krajiny neobmedzených možností leteli z Prahy cez Amsterdam až do San Francisca. Na letisku si požičali auto a vyrazili na cestu naprieč západom.

Najskôr sa rozhodli spoznať Národný park Sequoia. Jeho raritou je najväčší strom planéty, 83 metrov vysoký sekvojovec mamutí s názvom Generál Sherman. Rásť začal stovky rokov pred Kristom, obvod má viac než 30 metrov. Park je známy tiež cez cestu spadnutým kmeňom sekvojovca. Tamojší z neho vytvorili tunel.

Zo spadnutého stromu vytvorili miestni atrakciu v podobe tunela.

Ďalšou zastávkou sa stalo Údolie smrti, najteplejšie miesto v Spojených štátoch, kde namerali viac než 50 stupňov Celzia. „Počas nášho pobytu teplota dosahovala 42 stupňov,“ povedal cestovateľ. V údolí objavili čarovné miesto. „Neďaleko sme našli bazén. Síce práve zavretý, no napokon nám miestni dovolili vykúpať sa. Čistá voda uprostred púšte patrí k úžasným zážitkom, rovnako ako pivo po plávaní,“ pospomínal Š. Sulík.

Okrem parku Zion či prehliadky Las Vegas navštívili aj z pohľadu pána Sulíka najmalebnejšie údolie. „Najviac sa mi páčil Bryce Canyon. Mali sme naň i najviac času, prešli sme najväčší kus a spoznávali sme ho od skorého rána,“ priznal cestovateľ.

V rezervácii Monument Valley prišlo prekvapenie. Trojica prečkala noc v indiánskom típí: „S trochou obavy, veď zhora vykúkal otvor. Nakoniec pri porovnávaní všetkých ubytovaní sa mi tam najlepšie spalo.“

V parku Sequoia sa nachádzajú

Za najnáročnejšiu skúšku počas trojtýždňovej cesty považuje čas, keď sa rozhodol lepšie si odfotiť vulkanické polia v Kalifornii. Vykročil a zapadol do hlbokého bahna. „V okamihu ma pohltilo do pol pása. Nikomu ani nenapadlo fotiť, obaja kolegovia ma vyťahovali. Bez nich skončím pod hladinou,“ zaspomínal Piešťanec dnes už s humorom na desivý zážitok.

Počas trojtýždňovej jazdy precestovali 8008 kilometrov, protiklad k najvyššej teplote v Údolí smrti zažili pri mínus dvoch stupňoch Celzia v Bryce Canyone. Najvyššie sa trojica dostala do výšky 3031 metrov nad morom a najnižšie 85,5 metra pod úroveň mora. Navštívili desať čarokrásnych parkov a precestovali deväť štátov.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 16, ktoré je v predaji od 19. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel