Operní speváci zaspievali aj Tichú noc

  • Kultúra a spoločnosť
  • 15. decembra 2015, 09:22
  • Autor:am

Veľkolepého vianočného programu v Dome umenia sa zhostili slovenskí operní sólisti so skúsenosťami z najväčších svetových pódií. Simona Šaturová a Pavol Remenár sa v
Piešťanoch predstavili v pondelok 7. novembra.

Sopranistka a barytonista so Speváckym zborom Lúčnice a Slovenskou filharmóniou predviedli známe árie. „Skladby mali navodiť vianočnú náladu, ale vyberal som ich aj podľa charakteru sólistov. Simona Šaturová je špecialistka na ranoromantický repertoár. Pavlovi Remenárovi veľmi svedčí talianska a francúzska romantika,“ informoval Marián Turner, riaditeľ umeleckého súboru Lúčnica. Na záver takmer dvojhodinového koncertu si diváci potleskom vyžiadali prídavok. Na znak predvianočného obdobia im speváci venovali operné verzie známych piesní Búvaj, dieťa krásne a Tichá noc.

Operný spev je rehoľa


„Milujem vianočné koncerty. Prekvapilo ma príjemné publikum.Nikdy som nespieval v tejto sále ani som nevedel, že tu taká je,“ povedal barytonista P. Remenár. Vianočné obdobie je pre spevákov náročné. „Spievam skoro každý druhý deň. Tento rok mám kalendár plný do 18. decembra, ale máme predstavenie aj medzi sviatkami i na Silvestra. Minulý rok som mal trošku pohodlnejší, no umelci väčšinou majú posledný mesiac v roku nabitý,“ priznal s úsmevom spevák. Hlas sa musí zregenerovať, a na to je najlepší spánok. „Treba čo najviac spať medzi predstaveniami, vtedy hlasivky najlepšie relaxujú. Viete, operný spev je rehoľa. Stále sa človek musí udržiavať zdravý, vyhýbať sa veľmi chladným a veľmi teplým veciam,“ poodhalil P. Remenár zákulisie svojej profesie.

Ľutuje predavačky



Pre vynikajúcu sólistku S. Šaturovú znamenajú Vianoce predovšetkým istú formu „stíšenia“. „Veľmi si prajem, aby zhon, čo ich sprevádza, zmizol. Šialenstvo s darčekmi či potreba mať upratané sú absolútne nedôležité veci. Je najkrajšie obdobie v roku, lebo rodina môže byť spolu,“ vyslovila sopranistka. Vždy sa snaží naplánovať si voľno, aby si aj hlasivky odpočinuli. Prezradila, že najviac spievala koncerty štyri dni po sebe, no keďže chce, aby jej hlas čo najdlhšie vydržal, riskovala. „Aby som dlho a v dobre kondícii spievala, musím si dávať pozor pri plánovaní kalendára,“ informovala speváčka.

Na koncerte predviedla vianočné koledy v špecifickom prevedení, no nebráni jej to pustiť si známe pesničky aj na Štedrý deň. „Veľmi rada ich počúvam, no obchody obchádzam, aby som koledy nepočula zo všetkých strán už dlho pred Vianocami. Ľutujem predavačky, zažívajú to viac než štyri týždne,“ priznala s úsmevom S. Šaturová.

Dočítate sa v dvojčísle Piešťanského týždňa, ktoré je v predaji od 15. decembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj