Okolo Slovenska finišovalo v Piešťanoch

  • Šport / Ostatné športy
  • 14. júna 2016, 12:33
  • Autor:T. Horký/sita

V nedeľu to v Piešťanoch žilo cestnou cyklistikou! Jubilejné šesťdesiate preteky Okolo Slovenska zakončila najrovinatejšia piata etapa spod Bojnického zámku, finiš bol na Námestí slobody v Piešťanoch. Celkovým víťazom pretekov patriacich do seriálu Europe Tour a kategórie 2.2. sa stal Talian Mauro Finetto z tímu Unieuro Willier. Slovinec Jan Tratnik z Amplatz-BMC bol zasa hrdinom záverečnej piatej etapy, keď na trase dlhej 121,9 km medzi Bojnicami a Piešťanmi dosiahol víťazný čas 2:39:39 h.

Víťazom Talian Finetto


Spomedzi slovenských zástupcov skončil v derniére podujatia najlepšie skúsený Maroš Kováč (Dukla Banská Bystrica) – na 23. mieste. Marek Čanecký bol dvadsiaty šiesty a Ondrej Glajza tridsiaty prvý. Všetci s odstupom 1:40 min za Tratnikom. „Dnes som bol najlepším Slovákom v pelotóne, ale viac si cením fakt, že preteky dokončili všetci z nášho tímu. Týmto sa veľa družstiev pochváliť nemôže,“ uviedol už 39-ročný M. Kováč. Vzápätí pridal svoje postrehy zo záverečnej etapy Okolo Slovenska: „Tým, že veľmi skoro z pelotónu odišli dvaja jazdci, sme vedeli, že na stupeň víťazov to dnes nebude. Preto sme sa s Patrikom Tyborom usilovali zabojovať aspoň o pozíciu najlepšieho Slováka tohtoročnej edície. Bojovali sme o ňu s M. Čaneckým, ktorému sa tento dres podarilo získať najmä zásluhou bodov, ktoré vybojoval na poslednej rýchlostnej prémii priamo v Piešťanoch. V mojom veku a s mojimi skúsenosťami sú zaujímavé iba etapové a celkové prvenstvá, pozície okolo 25.-30. miesta nepovažujem za dôkaz svojho najšťastnejšieho vystúpenia.“ Preteky zhodnotil aj ako celok: „Veľkým prínosom tohto ročníka Okolo Slovenska boli najmä kvalitné zahraničné tímy. Aj to je dôkaz, že tieto preteky majú stále vyššiu kvalitu a už dlhšie nepatria do kategórie UCI, do ktorej sú zaradené.“ M. Kováč sa ako jediný Slovák v tomto ročníku dostal až na stupne víťazov – v úvodnom prológu v Banskej Bystrici skončil tretí.

Pred záverečným špurtom bola v pelotóne riadna tlačenica.

Celkovým víťazom jubilejného ročníka sa stal Talian Mauro Finetto z tímu Unieuro Willier. Finetto si udržal náskok 7 sekúnd pred Ukrajincom Vitalijom Bucom (Kolss) a 9 sekúnd pred Rusom Kirilom Pozdňakovom (Synergy Baku). Finetto sa na líderskú pozíciu vyšvihol vďaka víťazstvu v kráľovskej horskej – druhej etape s cieľom na Štrbskom Plese a udržal si ju až do cieľa v Piešťanoch. Najlepším Slovákom a držiteľom trička v národnej trikolóre sa stal M. Čanecký z tímu Amplatz-BMC. Celkovo skončil štrnásty a za víťazom zaostal o 2:07 min. Olympijský náhradník do Ria de Janeira P. Tybor (Dukla Banská Bystrica) skončil len o priečku nižšie a Jurajovi Bellanovi ako tretiemu najlepšiemu slovenskému jazdcovi v celkovej klasifikácii patrí 37. priečka.

Poslednú etapu, ktorá sa končila na Námestí slobody, ovládol Jan Tratnik.

60. ročník patrí medzi najvydarenejšie


Jubilejný 60. ročník, ktorý symbolicky spojil bašty kúpeľníctva, označil prezident Slovenského zväzu cyklistiky Peter Privara za dosiaľ najvydarenejší. Predstavilo sa na ňom 141 cyklistov z viac ako 20 krajín, z toho 21 Slovákov. Viaceré zahraničné tímy požiadali organizátorov o budúcoročnú pozvánku. Prípravy na 61. ročník, ktorý navštívi rôzne kúty Slovenska, už prakticky začali. „Tento ročník pretekov Okolo Slovenska si dovolím zaradiť medzi najúspešnejšie v histórii. Bolo to vyvrcholenie päťročnej práce organizačného tímu. Či už hlavný rozhodca, alebo športoví riaditelia jednotlivých tímov povedali, že patríme o jednu až dve kategórie vyššie. To je pre nás veľká odmena,“ povedal P. Privara a pokračoval: „Jazdci zase potvrdili, že pelotón bol vyrovnaný. Jazdilo sa vysokou priemernou rýchlosťou, časy, ktoré pretekári zaznamenávali, boli rýchlejšie, než bolo plánované. Vyrovnanosť jazdcov svedčila, že sme tu mali kvalitné tímy.“

Najlepšiemu Slovákovi pretekov Marekovi Čaneckému

Tento rok boli Piešťany cieľovým mestom a cyklistiku prijali domáci obyvatelia za svoju. V cieli čakalo na jazdcov množstvo fanúšikov a všetci si tento cyklistický sviatok užili. Trasa pretekov bude o rok určite iná, no je možné, že pelotón bude opäť prechádzať Piešťanským okresom. „Mestá sa snažíme každý rok vyberať iné. Budúci rok už máme dohodnuté štyri a končiť budeme v Trnave. Tento rok to boli kúpeľné a rekreačné centrá, snažíme sa touto cestou ukazovať krásy Slovenska,“ uviedol P. Privara.

Slovenská cyklistika naberá vo svete renomé nielen vďaka cyklistickej superstar Petrovi Saganovi, ale funkcionárskou prácou napríklad aj pri organizovaní pretekov Okolo Slovenska. Neprišiel preto čas posunúť „slovenskú tour“ do vyššej kategórie? „Organizačne čas prišiel, no musia prebehnúť jednania s predstaviteľmi štátu a sponzormi, či sú ochotní ísť do toho. Uvidíme,“ zakončil prezident cyklistického zväzu.

VÝSLEDKY:


■ 5. etapa (Bojnice – Piešťany, 121,9 km): 1. Jan Tratnik (Slovin.) Amplatz-BMC 2:39:39 h, 2. Florian Bissinger (Nem.) BSA Greenlife – rovnaký čas ako víťaz, 3. František Sisr (ČR) +1:40 min, 4. Filippo Fortin (Tal.), 5. Alois Kaňkovský (CR) Whirlpool Author, 6. Matteo Malucelli (Tal.) Unieuro Willier,… 23. Maroš Kováč, Dukla Banská Bystica, 26. Marek Čanecký, Amplatz-BMC, 31. Ondrej Glajza, slovenská reprez. do 23 rokov, 34. Patrik Tybor (všetci SR) – všetci +1:40 min

■ Konečné poradie: 1. Mauro Finetto (Tal.) Unieuro Wilier 18:45:06 h, 2. Vitalij Buc (Ukr.) Kolss +7 s, 3. Kiril Pozdňakov (Rus.) Synergy Baku +9, 4. Florian Bissinger (Nem.) BSA Greenlife +11, 5. Hamish Schreurs (N. Zéland) Klein Constantia +13, 6. Mark Christian (V. Británia) Team Wiggins +19, 7. Jan Tratnik (Slovin.) Amplatz-BMC +40, 8. Stephan Rabitsch (Rak.) Felbermayr +1:26,… 14. Marek Čanecký, Amplatz BMC +2:07, 15. Patrik Tybor, Dukla Banská Bystrica +2:07,… 37. Juraj Bellan, Dukla Banská Bystrica +3:03, 38. Ľuboš Malovec, slovenská reprezentácia do 23 rokov +3:13, 40. Roman Broniš, CK Příbram – Fany Gastro +3:29, 41. Martin Haring (všetci SR) Dukla Banská Bystrica +3:30.
■ Vrchárska súťaž: 1. Helmut Trettwer (Nem.) 28 bodov, 2. Jhonnatan Manuel Narvaez (Ekv.) 15, 3. Stephan Rabitsch (Rak.) 13

■ Bodovacia súťaž: 1. František Sisr (ČR) 31 bodov, 2. Filippo Fortin (Tal.) 31, 3. Jan Tratnik (Slovin.) 25,… 18. Marek Čanecký (SR) 7

■ Súťaž jazdcov do 23 rokov: 1. Hamish Schreurs (N. Zéland) 18:45:19 h, 2. Maximilian Schachmann (Nem.) +1:51 min, 3. Mikkel Frolich Honore (Dán.) +1:55,… 9. Juraj Bellan (SR) +2:50, 10. Ľuboš Malovec (obaja SR) +3:00.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 24, ktoré je v predaji od 14. júna.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava