Obe želiezka v ohni zabodovali

  • Mladí dnes / Školy
  • 11. februára 2016, 13:47
  • Autor:V. Dusíková

V Strednej odbornej škole technickej (SOŠT) v Piešťanoch sa zišli najšikovnejší žiaci základných škôl kraja, aby si zmerali vedomosti i zručnosti v Technickej olympiáde. Šiesty ročník krajskej súťaže sa konal v stredu 3. februára. Piešťanský okres mal dve želiezka v ohni, obe zabodovali.

V mladšej kategórii nemal konkurenta siedmak Jakub Mlynár zo Základnej školy na Brezovej ulici v Piešťanoch. Na druhej priečke sa medzi staršími deviatakmi umiestnili dvaja Marekovia – Bašovský a Hornák zo ZŠ vo Veľkých Kostoľanoch.

Súťaž pozostávala z teoretickej a praktickej časti. V prvej mali žiaci formou testu odpovedať na otázky z techniky, prírodovedy či ekológie. V praktickej demonštrovali svoje zručnosti pri práci s drevom. „Dvojice starších žiakov zhotovovali podľa priloženého technického náčrtu drevený hlavolam. Mladší vyrábali podľa plánu hračku – mačku,“ informovala zástupkyňa riaditeľa SOŠT Daniela Kulíková.

Víťazovi J. Mlynárovi sa test zdal jednoduchý, čo potvrdili aj jeho výsledky. Z 50 možných bodov získal 41. „Nezaskočili ma otázky z opracovania materiálov. Mali sme vymenovať napríklad aj škodlivé vplyvy techniky na prírodu.“ Jakub vo voľnom čase kupuje a skladá rôzne plastové modely. Záľuba mu pomohla i v technickej časti súťaže. „Vyrábam mačku zo štyroch dielov. Tri už mám, teraz idem dorábať chvost,“ skonštatoval siedmak, v technike na škole žiak Zuzany Pauchlyovej.

Aj deviataci z Veľkých Kostolian si pochvaľovali hodiny techniky s učiteľkou Janou Orviskou. „Učí nás praktické a potrebné veci. Vieme vymeniť žiarovku, brúsime, pilujeme,“ uviedol M. Hornák. Tomuto mládencovi príliš nesadli teoretické otázky, ale praktickú skúšku v tandeme so spolužiakom vykonal excelentne. S dohladka opracovaným dreveným hlavolamom sa pohybovalo ľahko. Urobili ho v druhom najlepšom čase. „Mne vyhovoval aj test, len som nevedel zloženie hoblíka,“ skonštatoval M. Bašovský, líder dvojice.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 6, ktoré je v predaji od 9. februára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava