Najlepší mladí floristi z jedenástich krajín v Rakoviciach

  • Mladí dnes / Školy
  • 26. októbra 2016, 10:52
  • Autor:Viera Dusíková

Dvadsať tímov najlepších mladých floristov z jedenástich krajín Európy súťažilo v Strednej odbornej škole (SOŠ) v Rakoviciach. Takmer štyridsať študentov stredných škôl zhotovovalo vence ako poctu za dary úrody a exteriérové dekorácie na tému – jesenná fantázia. Prvenstvo si vybojovali domáci študenti z Rakovíc, Terézia Heltková a Juraj Bocian. Druhé miesto získali Švajčiari Magali Egger a Deana Ebener. Aj tretia medaila sa ocitla v rukách našincov. Získali ju Kristína Jarábková a Timotej Gajdoš zo SOŠ Rakovice.

„Medzinárodná floristická súťaž v Rakoviciach niesla názov Poďakovanie za úrodu. Svoje zastúpenie tu mali krajiny Estónsko, Litva, Fínsko, Holandsko, Švajčiarsko, Rumunsko, Poľsko, Maďarsko, Česká republika, Srbsko a Slovenská republika. Súťaž sa konala vo štvrtok 20. októbra pri príležitosti stretnutia zástupcov stredných odborných škôl a vzdelávacích zariadení Európskej únie v rezorte pôdohospodárstva EUROPEA International. Uvedené stretnutie bolo štvordňové, aktivity sa konali nielen v Rakoviciach, ale aj v Piešťanoch,“ uviedla koordinátorka projektu Zuzana Bučková zo SOŠ Rakovice.

Aby sa všetci študenti cítili v Rakoviciach príjemne, domáci sa postarali nielen o pohostenie, na ktorom nechýbali oškvarkové pagáčiky či štrúdle, ale pripravili pre nich i slávnostný večer s vyhodnotením súťaže. Zahraniční študenti ocenili aj vystúpenie piešťanského folklórneho súboru Žito. Súťažiacim sa okrem iného veľmi páčilo, že pri tvorbe aranžmánov si mohli vyberať z naozaj pestrej ponuky materiálov. Vo veľkých množstvách tu boli nasušené kvety, trávy, jesenné plody nielen lesné, ale aj záhradné či poľné. Do väzieb tak mohli naaranžovať klasy kukurice, ale i šípky, zemiaky, feferónky, gaštany, lieskovce, jablká či suché struky fazúľ, bôb a ešte všeličo iné.

V areáli pred jedálňou Rakovičania pripravili pre hostí vznešenú jablkovú dámu, ktorá ich nemo vítala a uvádzala do slávnostne upraveného priestoru s bielymi okrúhlymi stolmi, kde namiesto tácok sa v strede vynímali okrúhle odrezky kmeňov stromov. Priečelie zdobil nádherný „jesenný dážď“ zhotovený z tisícok drobných kvetov lupeňov a lístia naviazaných na šnúrkach, ktoré viseli zo stropu. Impozantnú módnu floristickú prácu vytvorila majsterka odborného výcviku Galina Ráczová Vatrtová, ktorá v Rakoviciach vychovala už celé generácie zručných viazačov.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 43, ktoré je v predaji od 25. októbra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava