Na „hotelke“ hostili účastníkov z 24 krajín európy

  • Mladí dnes / Školy
  • 27. októbra 2016, 09:01
  • Autor:am

Hotelová akadémia Ľudovíta Wintera v Piešťanoch sa minulý týždeň stala miestom konferencie s názvom Voda a klimatické zmeny. Stretnutie zorganizované Strednou odbornou školou Rakovice nevynechali zástupcovia 24 krajín, ktorí štvrtok 20. a piatok 21. októbra trávili čas v kúpeľnom meste a načerpávali nové informácie.

Tému voda zvolili na základe toho, že všetkých spája a organizátori majú racionálny základ z predchádzajúcich stretnutí. „Robili sme jeden medzinárodný projekt, do ktorého bolo zapojených osem krajín Európskej únie. Bol zameraný na vzdelávanie žiakov stredných odborných škôl do zmenených podmienok. Tie veľmi vnímame v súvislosti s otepľovaním atmosféry, častých periód sucha a veľkých dažďov i miznutím snehu. Aj za takýchto podmienok je potrebné, aby sa zachovala produkcia potravín. K tomuto musia stredné odborné školy prispôsobovať svoje vzdelávacie programy,“ uviedla Mária Múdra, riaditeľka SOŠ Rakovice.

Konferencia pokračovala aj v piatok, a to formou prezentácie dobrej praxe slovenských škôl, ktoré kedysi patrili pod rezort pôdohospodárstva. „Žiaci prezentovali rôzne produkty, výrobky, národné jedlá, zvyky a mali možnosť prezentovať seba a školy pred zahraničnými účastníkmi konferencie. Dostali možnosť získať kontakty, komunikovať v angličtine a vytvoriť si voľné pole pre ďalšiu spoluprácu,“ povedala M. Múdra. Študenti predvádzali výrobu bratislavských rožkov, varenie pirohov, zdobenie medovníkov, ponúkali bylinky, čaje či med. Záujemcovia si na poľovníckom simulátore vyskúšali, či by dokázali uloviť zver, a milovníci vtákov si prišli na svoje na dvore, kde žiaci ukazovali prácu s dravými operencami.

Myšlienka stretávať sa a vymieňať si poznatky vznikla ešte v roku 1992, keď si pôvodné krajiny Európskej únie vo Francúzsku založili asociáciu stredných odborných škôl, vďaka čomu žiaci mohli chodiť na zahraničné praxe, stretávať sa, vymieňať si vedecké poznatky, učiť sa komunikovať. Cieľom bolo vrátiť sa domov na rodičovskú pôdu a aplikovať tam nové poznatky a zveľaďovať poľnohospodársku výrobu.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 43, ktoré je v predaji od 25. októbra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava