Na bicykli cez pätnásť obcí šli starostovia, deti aj seniori

  • Nezaradené
  • 7. septembra 2016, 08:58
  • Autor:vd/sita

Deň Ústavy Slovenskej republiky oslávilo vo štvrtok 1. septembra viac ako 350 ľudí na bicykloch. Vydali sa spolu na 43-kilometrovú trasu po pätnástich obciach Mikroregiónu nad Holeškou. Boli medzi nimi starostovia, obecní poslanci, deti aj seniori. Početnú skupinu tvorili Piešťanci.

Akciu si naplánovala do svojho cyklokalendára aj členka Klubu športovej turistiky TJ Bezovec, Iveta Ondrášiková z Piešťan, ktorá spoločne so svojimi kolegami každoročne pripravuje i cyklovýlet s názvom Hore Váhom – dole Váhom: „Na štart do Dolného Lopašova som sa dala odviezť zvozom a potom som šliapala cez Chtelnicu, Nižnú, Veľké Kostoľany, Dubovany, Veselé a Borovce. Nakoniec som to švihla domov, do Piešťan. Nazad do Lopašova som už nešla.“

Nielen nálada, ale aj počasie prialo cyklistom. „Po ceste sme sa stihli zoznámiť s novými tvárami, aj keď v niektorých úsekoch bolo dosť natesno. Riadili sme sa heslom – dobrých ľudí sa všade veľa zmestí – aj na ceste,“ žartoval jeden z účastníkov podujatia, ktorý prešiel časť trate aj so svojím kolegom z práce, ktorého nahovoril na cyklotúru.

Hlavným cieľom podujatia, ktoré má už desaťročnú tradíciu, je podľa starostu Dolného Lopašova Jozefa Petušíka spoznávanie regiónu nad potokom Holeška a ľudí v ňom. Tí rekordnou účasťou zároveň dali najavo, že o cyklistiku majú záujem.

Mikroregión je podľa starostu J. Petušíka pripravený reagovať na čoraz väčší záujem o bicyklovanie čerpaním peňazí na bezpečnú a ekologickú dopravu v regiónoch prostredníctvom Integrovaného regionálneho operačného programu na roky 2014 – 2020. „Sme žiadatelia o finančné prostriedky na cyklotrasu Vrbové – Piešťany, ďalej chceme dobudovať trasu Veľké Kostoľany – Trebatice. Trasy od Veľkých Kostolian smerom na Vrbové a Dolný Lopašov chceme robiť v spolupráci s Trnavským samosprávnym krajom,“ povedal starosta. Ako však dodal, bude treba ešte prekonať náročné prekážky v podobe vysporiadania pozemkov.

Jubilejný desiaty ročník hromadného bicyklovania Cyklo Holeška tour mal štart a cieľ v obci Dolný Lopašov. Medzi účastníkmi bolo množstvo takých, ktorí absolvovali všetky doterajšie ročníky. Jedným z dôvodov pre vznik Mikroregiónu nad Holeškou v roku 2000 bol rozvoj spoločenského, kultúrneho, ekonomického a hospodárskeho života. Dnes pätnásť obcí mikroregiónu spája okrem iného aj potok Holeška, ktorý územím preteká.  
Autor videa: I.M.O.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 36, ktoré je v predaji od 6. septembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek