Mojmírke kraľovala fantázia vo vianočnom štýle

  • Mladí dnes / Školy
  • 22. decembra 2016, 06:37
  • Autor:

Stredná odborná škola obchodu a služieb na Mojmírovej ulici v Piešťanoch otvorila svoje dvere s vianočnou výstavou vo veľkom štýle. Učebne sa premenili na kaviarne, čajovne, bary, reštaurácie, babičkinu špajzu či medovníkové kráľovstvo. Po chodbách sa promenádovala snehová kráľovná, mladucha so závojom princeznej, načesané a nalíčené študentky, kuchári v snehovobielych rondonoch porciovali jedlá, čašníci ponúkali dobroty, ktoré pripravili žiaci so svojimi učiteľkami či majstrami odborného výcviku.

V zimnej záhrade mrazom vyštípaní študenti nalievali hosťom vianočný punč a piekli klobásy. V teple vianočne vyzdobených učební sa prezentovali budúci manažéri, ekonómovia, obchodníci či študenti, ktorých doménou je nemecký alebo anglický jazyk. Obchodovali, ponúkali, hostili, lákali zákazníkov do svojich prevádzok. Celkom ako naozaj. Aj lepšie ako naozaj.

Slávnostné otvorenie dvojdňových lukulských hodov a pastvy pre oči pripadlo na Mikuláša, takže po škole pobehovali aj štíhle nastylované dievčatá s mikulášskymi čapicami, ktoré pózovali, aj keď piekli oblátky. Škola bola vyzdobená, v každom okne bolo ďalšie – kartónové vianočné. Na poschodiach informačné tabule v tvare stromčekov navádzali desiatky zvedavých návštevníkov do jednotlivých tried. Tie sa však nevolali prvá „bé“ či štvrtá „á“. Ich názvy sa na dva dni zmenili na čajovňa Adam a Eva, U anjelikov, Papierové čarovanie s vôňou Vianoc, Medovníkové kráľovstvo, JA FIRMA Inf, Gastronomické potulky po Európskej únii, Škola podnikania, Babičkina špajza, Internetová kaviareň Mojmírka, Krásne aj počas Vianoc, Chillout travel – cestovná kancelária, Skvelé účesy na každú príležitosť.

Odborné učebne nemeckého jazyka a angličtiny prezentovali svoje výučbové programy, v ponuke bola i celková prezentácia školy a kto sa cítil rozpačito, mohol sa vyladiť u školskej psychologičky.

Jedlá z dielne budúcich majstrov kuchárov zaujali i krásne nastylované študentky.

Každý návštevník si tu našiel to svoje. Od maličkého predškoláka, ktorý sa mohol u anjelikov zahrabať v nafukovacom ihrisku pod desiatky farebných loptičiek či bublifukovať, cez dámy a slečny, ktoré skúšali nové líčenie, účesy, manikúru, masáž alebo gélové nechty, alebo pánov, ktorí ochutnali špeciality budúcich šéfkuchárov a drinky namiešané barmanmi, až po seniorov, čo si posedeli v kaviarničkách pri kávičke a koláčiku.

Na „mojmírku“, ako školu v Piešťanoch familiárne volajú, prúdili skupiny ľudí, aby obdivovali nádherné vianočné stolovania, kúpili si medovníkové domčeky a balíčky s vianočným pečivom, štýlových anjelikov, zvončeky či iné aranžmány vyrobené z papiera i medovníkového cesta. Po škole ich sprevádzali hostesky, ľudia obdivovali výstavu vianočného pečiva cukrárov nastretú na dlhokánskych stoloch, a keď vyšli o poschodie vyššie, čakalo ich rovnako dlhé obdivovanie majstrovstva kuchárov, ktorí sa prezentovali silvestrovskými i vianočnými menu variáciami. Boli tu jedlá i chuťovky, s ktorými by sa popýšili aj interhotely.

Dva mesiace trvalo, kým tieto študentky spolu s majsterkou vytvorili veľké medovníkové kráľovstvo, medzi iným aj sobí záprah.

Azda najrýchlejšie sa minuli medovníkové domčeky a koláčiky, ktoré za babku predávali žiaci s učiteľkami v stánkoch na medziposchodí. Hladoši ocenili ponuku jedál, výtvarne orientovaní sa inšpirovali rekvizitami zvieratiek i zimnej krajiny z kartónov a novinového papiera, „obkukali“ nápady pri zhotovovaní vianočných dekorácií, zdobení medovníčkov i jabĺčok, zhotovovaní predmetov z papiera, líčení či česaní. Fantázii sa medze nekládli. Tá stále na „mojmírke“ žije vo veľkom štýle. Tento rok dovŕšila 131 rokov. Stará, ale „jará“ dáma!

Dočítate sa v dvojčísle Piešťanského týždňa, ktoré je v predaji od 20. decembra.



0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 23. apríla 2024
Meniny má Vojtech, zajtra Juraj