Maďari bavili najchytľavejšími áriami

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 4. februára 2016, 10:48
  • Autor:vd

„Maďarov milujem aj preto, lebo mi je s nimi ľudsky dobre a vedia sa baviť,“ hovorievala vraj kedysi dávno pôvabná ako prútik tenká rakúsko-uhorská cisárovná Sisi. Jej slová mohli po takmer dvesto rokoch, v stredu 27. januára, potvrdiť i návštevníci Kongresového centra Slovenských liečebných kúpeľov v Piešťanoch. Najkrajšie árie svetových opier a operiet nielen zaspievali, ale aj odtancovali maďarskí sólisti.

Publiku sa predstavili v programe Vivat opera a opereta. Umelcov na klavíri sprevádzal Valér Hegedüs. V drvivej väčšine skladby zahral spamäti. Maďarská rapsódia Liszta či Parafráza z Rigoletta od Verdiho v jeho podaní vyvolala búrlivý potlesk. Diváci mali pocit, že skúsený hudobník s prstami len tak lietajúcimi po klávesnici prejde z vážnej hudby rovno k džezu.

Zo spevákov si najviac ovácií vyslúžila sopranistka Krisztina Szeredy. Dvořákovu Rusalku, Grófku Maricu alebo Lehárovu Cigánsku lásku zaspievala s takým presvedčením a dramatickým výrazom, že človek jej veril každé slovo či gesto. Pastvou pre oči sa stalo i vystúpenie drobučkej subrety, blondínky Pohly Boglarky, a dvojmetrového tenora Gabora Jenei. Previedli perfektné tanečné kreácie, dokonca tenký a dlhý G. Jenei pri Kalmánovej piesni Jaj, cica urobil v baletných nohaviciach roznožku. Najmä mužské publikum až zhíklo od údivu a očakávanej bolesti, ale získal si rešpekt. Gabor sa usmieval a víťazoslávne zdvihol ruky.

V závere prvej aj druhej časti koncertu vyšli všetci účinkujúci na pódium a zaspievali spoločne Verdiho Libiamo z La Traviaty a pieseň Joj Mamám z Čardášovej princeznej E. Kálmána.
 

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 5, ktoré je v predaji od 2. februára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela