Lusk oslávil štvrťstoročie

  • Šport / Ostatné športy
  • 25. februára 2016, 09:02
  • Autor:am

Krakoviansky folklórny súbor Lusk oslávil veľkolepým koncertom 19. februára na doskách Domu umenia Piešťany 25 rokov pôsobnosti. Umelci divákom predviedli jedinečný program, zachytávajúci rok v ľudovom šate, pomohli im pritom bývalí členovia súboru, deti z FS Krakovanček, ľudové hudby Borovienka a Adama Vakoša.

Prvý potlesk si muzikanti i tanečníci zaslúžili hneď po príchode, keď sa zjavili na schodoch hľadiska a v sprievode hudby presunuli až na pódium. To im patrilo nasledujúce dve hodiny, keď ukazovali celý rok od fašiangov, cez leto a Vianoce. „Stvárniť rok ľudových zvykov je naplnený sen. Dať ale dokopy všetky zložky, súčasný folklórny súbor, bývalých členov, deti a dve muziky je náročné,“ povedala choreografka Jarmila Kubranová a prezradila, že intenzívnym cvičením sa im podarilo vytvoriť pásmo za pol roka. Záver predstavenia patril tradičnej ľudovej svadbe s odčepčením i veselicou. Divákom sa umenie na pódiu páčilo, potleskom si vyžiadali dva prídavky. „Pred úžasným publikom v príjemnej, rodinnej atmosfére sa dobre tancovalo,“ prezradila J. Kubranová.

Začiatky súboru siahajú do čias po novembri `89, keď sa od pôvodnej formácie oddelili nadšenci s veľkou chuťou trénovať. „V Krakovanoch je veľmi veľa folkloristov a súbory vznikajú delením. Náš narástol do veľkých rozmerov zásluhou tých s vôľou urobiť niečo inak ako v pôvodnom súbore,“ vysvetlil Michal Sedlák, zakladateľ a umelecký vedúci folklórneho súboru Lusk. Spolu s manželkou, tanečnicou od Nitry, sa rozhodli nadšencom pomôcť a vyplatilo sa. Ľudí súbor zaujal, pribúdalo čoraz viac členov. „Hľadali sme názov a Lusk sa nám zaľúbil ako skratka Ľudového súboru Krakovany. Niekto hľadá za
tým U aj umelecký, no umelecké sa podarí len vydareným programom,“
prezradil s úsmevom vedúci.

Umelecký šéf Lusku Michal Sedlák má súbor ako štvrté dieťa.

Za 25 rokov stihli precestovať niekoľko krajín, vrátane Chorvátska, Belgicka či Holandska. M. Sedlákovi sa pri spomienke na uplynulé štvrťstoročie zaleskli oči a usmiala tvár: „Je to niečo nádherné. Venovať sa folklóru je udržiavaním toho, čo nám rodičia odkázali. Na Slovensku je veľa krásnych zvykov, spolu s nadšencami nášho súboru ich odovzdávame ďalšej generácii. Robíme to už 25 rokov, jednu sme teda vychovali.“

O členov nemajú núdzu ani dnes. „Po každom peknom vystúpení sa prihlási niekto, kto chce s nami folklór udržiavať. Je na nás, ako talenty využijeme, ako ich motivujeme a prenesieme zvyky a tradície otcov a materí do budúcna,“ priznal M. Sedlák. Nie vždy je jednoduché deti motivovať k pohybu. „Majú aj iné záujmy a primäť ľudí, aby mali o tanec a folklór záujem, je niekedy ťažké,“ priznala choreografka J. Kubranová.

Práca v súbore nie je len koníček či „krúžok“ pre deti, má miesto v srdci hádam každého člena. „Je ako dieťa. Mám troch synov a Lusk je štvrté dieťa,“ dodal M. Sedlák.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 8, ktoré je v predaji od 23. februára.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel