Ľudia najviac obľubujú smútočné kríže

  • Nezaradené
  • 26. októbra 2016, 15:01
  • Autor:am

Študenti Strednej odbornej školy záhradníckej v Piešťanoch sa každoročne pripravujú na Pamiatku zosnulých. Aj v piatok 21. októbra počas praxe intenzívne pracovali na výrobe nových dekoračných prvkov, ktoré pozostalí z úcty ukladajú na hrobové miesta.

Príprava na „dušičky“ sa uskutočňuje po celý rok, keď si najmä učitelia odkladajú rôzne dekoratívne prírodné prvky. Aktívne však začínajú viazať vence a ďalšie výtvory od začiatku októbra na praxi a cvičeniach. „Dôležitá je technika, tá nepustí. Na začiatku trošku kopírujú, a keď je to technicky dobre spracované, nič sa neodlepuje a nepadá, potom je nadstavbou estetika. Typické sú šišky, sušené slamienky a umelé kvety. Napokon to musí prejsť mojou výstupnou kontrolou,“ povedala pedagogička Marta Rybová, ktorá so študentmi pripravuje „dušičkové“ floristické a aranžérske výtvory.

Študentom sa najlepšie robia takzvané vypichované kytice. „Je to pekná práca, dokonca aj prívetivá k rukám,“ uviedla M. Rybová. U zákazníkov sú zasa obľúbené kríže, avšak tam je cena neadekvátna námahe. „Ak by sme to počítali od začiatku, keď niekto musí narezať prúty, zviazať ich a žiaci v tom ešte nemajú veľkú prax, výroba kríža trvá aj 120 minút,“ zamyslela sa učiteľka. Zákazníci majú vraj čoraz vyššie nároky a obľubujú najmä veľké, výrazné a prezdobené prvky.

Pred Pamiatkou zosnulých študenti pripravia približne dvesto kusov dekorácií, dopestovali i niekoľko farebných variácií chryzantém. Okrem výraznej vínovočervenej sa v skleníku starajú aj o trojfarebné kombinácie.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 43, ktoré je v predaji od 25. októbra.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín