Legendárny G. Agostini: Som šťastný, že som do Piešťan pricestoval

  • Nezaradené
  • 14. júna 2016, 08:09
  • Autor:T. Horký

Hosťom piešťanského podujatia
FIVA World Rally Slovakia 2016 bol
počas uplynulého víkendu aj legendárny
taliansky pretekár a 15-násobný
majster sveta v cestných motocykloch
Giacomo Agostini. Piešťanskému
týždňu sa 73-ročnú motoristickú
legendu podarilo vyspovedať
v exkluzívnom rozhovore.

Počas uplynulého týždňa ste prvýkrát navštívili Slovensko, teda aj Piešťany. Prečo ste sa rozhodli prijať pozvanie práve tento rok?
– Veľakrát ma môj priateľ Peter Baláž pozýval na rôzne akcie na Slovensku. Vždy som však bol zaneprázdnený, pretože pracujem pre televíziu v Taliansku a často som absolvoval rôzne exhibície. Tentoraz sa to však podarilo. Mal som cez víkend voľno a mohol som pricestovať.

Veterány a motoristický šport už dlhé roky neodmysliteľne patria k piešťanskému letu. Ako na vás FIVA World Rally Slovakia zapôsobila?

– Akcia sa mi veľmi páčila. Prišlo veľa známych ľudí a priateľov, s ktorými som sa po dlhej dobe stretol a mohli sme sa pozhovárať.

V hlavnom sobotnom programe ste si spoločne s P. Balážom zajazdili na letisku, ktoré bolo v minulosti baštou motoristického športu. Ako ste sa cítili na trati?

– Bola to krátka trať, ale prebehlo to bez problémov. Chceli sme trošku zabaviť ľudí, a tak sme zajazdili niekoľko okruhov. Snáď sa to fanúšikom páčilo.

Náš športový redaktor Tomáš Horký po rozhovore s legendárnym Giacomom Agostinim.

Cena Slovenska bola v minulosti veľkolepým podujatím, ktoré bolo v Československu mimoriadne obľúbené. Hoci ste tu nikdy neštartoval, registrovali ste tieto preteky?
– Počul som o nich veľa informácií, ľudia mi rozprávali zážitky. Ja som to však nezažil na vlastnej koži, pretože som vtedy jazdieval majstrovstvá sveta.

Tento rok sa pár iniciatívnych ľudí dalo dokopy a organizujú Veľkú cenu Piešťan, ktorá sa uskutoční v polovici septembra.

– Peter Baláž mi o tom hovoril. Bohužiaľ, nebudem sa môcť prísť pozrieť, ale držím organizátorom palce, aby sa preteky vydarili.

Onedlho oslávite 74. narodeniny, no energia vám stále nechýba. Ako často si aj v tomto veku sadáte na motorku?

– Na klasickej motorke jazdím každý deň a neviem si predstaviť to, že by som sa nepreviezol. Na pretekárskom motocykli záleží od okolností a od toho, na aké podujatia dorazím. V priemere to je trikrát do mesiaca. Vždy, keď je nejaká exhibícia, ako napríklad v Piešťanoch. Budúci víkend zase idem do Belgicka.

Vašich 15 získaných majstrovských titulov len ťažko niekto prekoná. Ktorí zo súčasných pretekárov sú pre vás extratriedou?
– Uznávam najmä troch pretekárov – Valentina Rossiho, Jorgeho Lorenza a Marca Marqueza. To sú jazdci ozaj svetovej špičky.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 24, ktoré je v predaji od 14. júna.

0 Shares

Najnovšie správy

V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf