Jahody nestíhajú ani dozrievať

  • Nezaradené
  • 13. júna 2017, 14:21
  • Autor:am

Na jahody do Boroviec prišlo minulý týždeň rekordné množstvo zberačov. Parkovisko v poli sa naplnilo autami a riadky rodinami s vedrami, košíkmi i prepravkami. V sobotu 3. júna ich bolo na predajných plochách azda aj päťsto.

Organizátori predaja, odetí v reflexných vestách, riadili davy zberačov zo Slovenska i zahraničia, ktorí si najskôr jahody nazbierali, odvážili a s lístočkami vyšliapli do schodíkov k pokladni v maringotke. Čulý ruch bol aj pri hlavnej bráne, kde strážnik kontroloval potvrdenky.

Jahôd sa tento rok urodilo menej, zato boli voňavejšie a tie, čo dozreli, aj sladšie. „Keďže bola krátka jeseň, vytvorilo sa málo kvetenstiev. Potom prišli až dvadsaťstupňové mrazy. Našťastie v Borovciach napadol sneh, takže rastliny boli chránené. Ale napríklad v Bučanoch to všetko vyfúkalo. Mráz poškodil veľa kvetenstiev. Skazu dokonali jarné mrazy,“ uviedol Piešťanec Dalibor Fajnor, pracovník zodpovedný za riadenie a pestovanie ovocia.

Pestovatelia borovské jahody vždy pri ohlásených mrazoch prikrývali veľkoplošnými plachtami. Aj tak tam ostala z päťsto kvetenstiev na meter štvorcový len asi polovica. „Keďže jahody pomrzli aj drobným záhradkárom, je ich nedostatok. Ide o globálny problém. Týka sa aj Čiech, Poľska, Maďarska i Holandska. Mali sme tu zberačov z rozličných miest, aj z Brna či Viedne,“ dodal Fajnor.

Vysvetlil i to, prečo sa zdajú byť jahody sladšie a voňavejšie ako po iné roky. „Príčinou je stresový faktor. V strese rastlina produkuje viac aromatických látok, nie je taká napumpovaná vodou. Prišiel mráz, zastavil rast, jahody začali húfne dozrievať a nedorástli, ako by sme si želali. Toto postihlo najmä prvú stále plodiacu odrodu Clery,“ skonštatoval pestovateľ.

Pri váhach panoval čulý ruch.

Ľudí, čo si prišli nazbierať jahody, bolo plno aj v piatok 9. júna. Aby jahody stihli dozrieť, samozber sa začal až o jednej popoludní. V tieni stromov vyčkávali dve ženy – Mária Lackovičová z Piešťan a jej kamarátka Anna Pekarovičová z Boroviec. „Vzala som si z domu len jedno vedro, chcem si naoberať jahody na zjedenie a upiecť tortu,“ prezradila pani Mária.

Jej kamarátka z Boroviec mala vedier s jahodami o niečo viac. „Zbieram pre celú rodinu. Na jahodách si pochutnáva aj moja 93-ročná mama Anna Zelenayová. Jahody, ktoré nezjeme, poukladám do vrecúšok a zamrazím,“ povedala pani Anna.

Unavený zo zberu aj horúčavy sedel pri plných vedrách voňavých jahôd asi päťročný Milanko z Prašníka. Pomáhal rodičom a chystal sa obdarovať nimi aj svojho obľúbeného dedka. „Zjedol som iba tri jahody, lebo som nemal čas, zbieral som. Ale dedkovi ich dám aj päťdesiat. Zaslúži si. U neho mi je dobre, tam neplatia pravidlá, môžem robiť, čo chcem.“

Recept na jahodovú tortu


Urobíte si biskvit zo štyroch vajec. Uvaríte puding z prášku a jahodovej šťavy, do neho vmiešate 250 gramov masla a 200 gramov cukru. Krém natriete na rozkrojený biskvit, poukladáte naň jahody a ešte ozdobíte vrch aj boky torty. Ako dekoráciu použite čokoládu.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 23, ktoré je v predaji od 13. júna.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava