Hurónsky smiech aj dramatické chvíle

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 9. decembra 2015, 10:44
  • Autor:am

Divadlo A. Dvořáka Příbram zavítalo do piešťanského Domu umenia s hviezdnou posádkou. Na čele s českou legendou Simonou Stašovou v pondelok 30. novembra herci odohrali predstavenie s názvom Drobečky z perníku.

Diváci netrpezlivo čakali, kedy medzi šiestimi hercami uvidia S. Stašovú, držiteľku ceny Thálie 2007 za mimoriadny ženský javiskový výkon v tomto predstavení. Vo chvíli, ako sa vo dverách kulís objavila známa ryšavka, venovali jej Piešťanci búrlivý potlesk.

Tragikomický príbeh o alkoholizme zamestnal hlavy v publiku na necelé tri hodiny. Humorné dialógy opisujúce nepeknú minulosť, krátku chvíľku nádeje v lepšie časy až po pád na dno odľahčovali náročnú tému predstavenia. Chvíľami sa v sále Domu umenia ozýval hurónsky smiech a ďakovný potlesk, inokedy sa atmosféra so zatajenými dychmi dala krájať. Najmä v prípadoch, keď sa na scéne objavila Polly, divadelná dcéra S. Stašovej alias Evy Mearovej. Po rokoch strávených u otca sa rozhodla presťahovať k mame, práve opúšťajúcej protialkoholické liečenie. Polly v podaní Andrey Daňkovej zaspomínala, ako jej mama kedysi dávno kúpila perník, no zostali jej z neho už len „drobečky“. Metaforicky s vôľou nasťahovať sa k matke vyslovila túžbu po novom. „Bojím sa, že by zostali už len tie drobečky,“ dodala herečka, stvárňujúca alkoholičku.

Predstavenie, nahliadajúce do mnohých domácností, napokon skončilo nádejou, i keď oveľa viac zdravého rozumu preukázala postava mladej nedospelej dcéry. „Keď budem veľká, chcem byť ako ty,“ uzavrela príbeh česká legenda. Za neuveriteľný výkon si vyslúžila trojnásobné privolanie potleskom späť na pódium.

S. Stašová poskytla Piešťanskému týždňu veľký rozhovor, prečítate si ho vo vianočnom dvojčísle, ktoré vyjde už 15. decembra.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 50, ktoré je v predaji od 8. decembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav