Hotelová akadémia otvorila dvere pre návštevníkov

  • Mladí dnes / Školy
  • 2. februára 2017, 08:37
  • Autor:am

Študenti i pedagógovia Hotelovej akadémie Ľudovíta Wintera v Piešťanoch mali plné ruky práce. Vo štvrtok 26. januára vítali návštevníkov a záujemcov o štúdium počas Dňa otvorených dverí a ukazovali im, čo všetko sa môžu naučiť.

Do budovy hotelovej akadémie zavítali stovky návštevníkov, najširšiu skupinu tvorili žiaci ôsmych a deviatych ročníkov, ale tiež študenti stredných škôl, ktorí majú záujem o vyššie odborné štúdium. Prichádzala nielen mládež z Piešťan, ale i niekoľko kilometrov vzdialených miest.

„Návštevníci mali možnosť získať mnoho informácií v súvislosti so štúdiom na našej škole. Videli rôzne ukážky praktických činností, napríklad baristika, barmanstvo, tvorenie slávnostných tabúľ či zdobenie medovníčkov,“ uviedol Ladislav Blaškovič, riaditeľ školy so 620 študentmi.

Andrea Lukáčová sa rozhodla navštevovať hotelovú akadémiu preto, že rodina vlastní menšiu reštauráciu. „Chcela som sa v tejto oblasti vzdelať, aby som vedela o gastronómii viac. Svoju budúcnosť vidím v manažmente,“ konštatovala tretiačka, ktorá počas Dňa otvorených dverí zdobila medovníky.

Sladkú pochúťku ochutnali desiatky návštevníkov.

Kávu v školskej kaviarni pripravovala Denisa Tolarovičová. „V kaviarni máme baristický krúžok. Mladší žiaci prichádzajú, aby sa naučili tie znalosti o káve, ktoré sme sa predtým naučili my. Najskôr im porozprávame teóriu, potom sa presunú ku kávostroju a ukazujeme im, čo robia dobre a čo zle,“ povedala štvrtáčka. Výsledky svojho kumštu ponúkali vo štvrtok i hosťom. Tí si mohli pochutnať na espresse, café laté či kapučíne s kreslenými vzormi v mlieku.

Plné ruky práce mala aj štvrtáčka Alexandra, ktorá pre hostí flambovala ovocie. „Začíname tým, že dáme skaramelizovať cukor, pridáme maslo a počkáme, kým sa chuť spojí. Pridáme citrónovú šťavu a lesné ovocie. Napokon pridáme alkohol a zapálime,“ prezradila štvrtáčka a povedala, že určite si pri flambovaní treba dávať pozor. Nielen praktická činnosť ju však na štúdiu zaujíma. „Na hotelovej akadémii ma veľmi baví, že nás učia byť milí. Učia nás komunikácii. Keď som prišla na školu, bola som sivá myška. Teraz mi nerobí problém osloviť i cudzích a myslím si, že práve to ma naučila škola,“ dodala študentka.

Zo zeleniny a ovocia študenti vyrezávali rôzne tvary.

Na priebeh Dňa otvorených dverí dohliadali i pedagógovia. „Naša škola je výnimočná tým, že študenti získavajú zručnosti v čašníckom a kuchárskom odbore, vo vyšších ročníkoch sa študujú aj predmety ekonomické. To znamená, že po ukončení školy môžu žiaci okrem profesií týkajúcich sa hotelierstva pracovať aj v cestovných kanceláriách, zamestnať sa ako ekonómovia, účtovníci, marketingoví pracovníci. Dostávajú také vedomosti, že ďalej môžu študovať na školách ekonomického typu. Zastúpené a kvalitne vyučované sú u nás i jazyky,“ povedala zástupkyňa riaditeľa Erika Zelenayová. „Stretávam sa s bývalými študentmi a mnohí pracujú v zahraničí. Sú hrdí na to, že študovali hotelovú akadémiu,“ skonštatovala zástupkyňa. Deň otvorených dverí nazvala malým Gastrom.

„Vzhľadom na to, že sme mali 70. výročie školy, v tomto školskom roku sa vianočné Gastro neuskutočnilo. Mám však pocit, že vo štvrtok prišlo toľko ľudí, ako prichádza práve na Gastro. Sme spokojní,“ zhodnotila E. Zelenayová. Jej pocity zdieľal aj riaditeľ. „Deň otvorených dverí hodnotím veľmi pozitívne. Prišlo množstvo žiakov, z čoho sa veľmi tešíme. Veríme, že toľko žiakov sa k nám do školy aj prihlási,“ dodal na záver riaditeľ školy.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 4, ktoré je v predaji od 31. januára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela