Horelo tričko i detská ruka

  • Nezaradené
  • 28. júna 2017, 09:04
  • Autor:am

Elektrárňa Piešťany si pre milovníkov vedy pripravila skutočnú lahôdku. V sobotu 24. júna sa v jej priestoroch návštevníci oboznámili s krásnou kombináciou fyziky a chémie v podobe ohňa, a to vďaka brnianskemu Divadlu ÚDif – Úžasnému divadlu fyziky. Diváci sa dozvedeli, čo všetko horí a zhorí, čo sa dá zahasiť vodou. Nechýbali efektné variácie s parou ani poriadne výbuchy.


Z publika vyšiel na pódium aj odvážny chlapec Tomáš, ktorý zmiešal peroxid vodíka v nádobe s jarovou vodou a spolu s divákmi sledoval, ako pri chemickej reakcii zväčšuje svoj objem.





Vedci predvádzali pokusy s kvapalným dusíkom s teplotou mínus 196 stupňov Celzia. Zmrazili ním gumovú hadicu, ktorá sa roztrieštila, petržlenovú vňať, ktorú ihneď mohli podrviť a „skamenieť“ nechali i banán. Pri reakcii s vriacou vodou boli diváci svedkami vzniku obrovskej pary.


Pokusmi bola otestovaná i aviváž. Protagonisti do nej namočili tričko, mierne vyžmýkali a zapálili. Po dohorení zostalo tričko nepoškodené, no suché. Podobný pokus si otestoval aj dobrovoľník, ktorému zapálili ruku a žiadne plamene necítil.


Napriek tomu, že kvapalný dusík má extrémne nízku teplotu, pri krátkom kontakte s kožou sa človeku nič nestane. Otestoval to aj malý odvážlivec Adam.



Vedci predviedli, že peroxid vodíka sa používa nielen na odfarbovanie vlasov, ale je i skvelým pútačom publika. Do pripravenej nádoby s hypermangánom ho pomaly naliali a sledovali, ako rýchlo sa kyslík z peroxidu uvoľňuje.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela