Hendikepované deti opäť predviedli talent

  • Kultúra a spoločnosť
  • 31. mája 2017, 10:16
  • Autor:am

Štvrtý ročník súťaže Tanec bez hraníc, ktorá sa uskutočnila v utorok 23. mája v piešťanskom kine Fontána a je určená hendikepovaným deťom najmä zo špeciálnych škôl, prilákal takmer 150 nadaných tanečníkov. I keď deti súperili medzi sebou o prvenstvo v oblasti ľudového a moderného tanca, všetkým prítomným dokázali, že víťazom je každý jeden z nich.

Stoštyridsaťpäť detí tento rok prišlo zo štrnástich škôl, z toho jedenásť bolo z Trnavského kraja a tri z Trenčianskeho. Súťažou sprevádzala učiteľka hosťujúcej Spojenej školy v Piešťanoch Tatiana Horváthová, spolu s ňou pred mikrofón predstúpil Roman Juraško. Okrem neho rovnako bez nároku na honorár vystúpil ako zlatý klinec programu spevák Adam Ďurica.

„Súťaž organizujeme preto, aby mali žiaci zo špeciálnych škôl priestor a možnosť prezentovať svoje schopnosti, talent a usilovnosť. Prezentujú to, čo sa naučili počas školského roka v záujmových útvaroch, tanečných súboroch pri školách i v rámci vyučovania. Dokazujú, že napriek svojmu hendikepu dokážu nacvičiť tanečné vystúpenia a vyrovnať sa v mnohých aspektoch tým ‚zdravým‘. A majú ešte niečo navyše, úžasnú energiu, ktorú dávajú do vystúpení, úžasnú radosť, ktorú cítiť z ich tanca, a veľkú chuť niečo robiť,“ uviedla Alexandra Thomová, riaditeľka Spojenej školy v Piešťanoch.

Pozitívna energia aj skutočne zo všetkých zúčastnených detí sálala, okrem radosti z vystupovania sa tešili i úspechom svojich kamarátov a potleskom ich podporovali.

Na súťaž sa deti vraj veľmi tešia, často tam nadväzujú aj nové priateľstvá. „Vidia, čo dokážu žiaci z iných škôl. Súťaž je pre nich motivačná. A nielen pre žiakov, ale i pre učiteľov,“ skonštatovala riaditeľka, pričom z piešťanskej školy sa do programu zapojilo 21 detí, ktoré vystúpenia nacvičovali v rámci tanečno-dramatického krúžku.

Žiaci týmito aktivitami získavajú pozitívny vzťah k pohybu, k ľudovej i modernej hudbe. Učia sa pohybovať a správať v inom prostredí než je školské. „No a, samozrejme, spoznávajú Piešťany, keďže väčšina účinkujúcich sa po súťaži vyberie ešte do mesta a na Kúpeľný ostrov. A my ako organizátori sme veľmi radi a spokojní s priebehom súťaže, z roka na rok sa hlási viac účinkujúcich a akcia má pozitívne ohlasy,“ dodala na záver A. Thomová.

Výsledky:



■ Ľudový tanec (1. stupeň): 1. Špeciálna základná škola Holíč, 2. Spojená škola Vrbové, 3. Špeciálna základná škola Šaštín-Stráže

■ Ľudový tanec (2. stupeň): 1. Spojená škola Senica, 2. Spojená škola Vrbové, 3. Špeciálna základná škola Zlaté Klasy

■ Moderný tanec (1. stupeň):
1. Spojená škola Senica, 2. Spojená škola Piešťany, 3. Spojená škola internátna Trenčín

■ Moderný tanec (2. stupeň): 1. Spojená škola, Čajkovského ul., Trnava, 2. Špeciálna základná škola Zlaté Klasy, 3. Spojená škola Piešťany

■ Špeciálna cena poroty: Spojená škola, Beethovenova ul., Trnava, Spojená škola Myjava

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 21, ktoré je v predaji od 30. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 15. apríla. Tento deň je Svetovým dňom umenia. Meniny má Fedor.
  • 15.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
V úvode apríla sa na Banke konalo jarné upratovanie obce. Organizovala ho obec od ôsmej hodiny rannej až do obeda,…
  • 15.04.2024, 16:46
  • Spravodajstvo
Dnes je utorok 16. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hlasu. Meniny má Dana, Danica.
  • 16.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
utorok, 16. apríla 2024
Meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf