Golfisti vyzbierali pre hendikepovaných viac než päťtisíc eur

  • Kultúra a spoločnosť
  • 18. mája 2016, 08:14
  • Autor:am

Ani silná prietrž mračien neodradila milovníkov golfu, aby do Piešťan prišli podporiť pacientov bojujúcich s hendikepom a vyzbierali im peniaze na liečbu v zariadení Adeli. V sobotu 14. mája sa o slávnostný odpal postaral Milan Lasica, na ihrisku ho vystriedala tridsiatka hráčov.

„Adeli centrum poskytuje rehabilitácie už dvanásty rok, žiaľ, slovenské zdravotné poisťovne obyvateľom našej krajiny liečbu nehradia v dostatočnej miere,“ povedala Stanislava Horvátová, koordinátorka podujatia. Práve preto Nadácia organizuje benefičné akcie, prostredníctvom ktorých sa snaží získať peniaze na liečbu pre domácich pacientov. „Minulý rok som sa zúčastnila na golfovom turnaji v Piešťanoch. Nebol charitatívny, no hráči sa počas neho zbierali na liečbu jedného z pacientov. Napadlo mi, že by bolo dobré zrealizovať celý turnaj ako benefičný,“ porozprávala o vzniku akcie koordinátorka. Zorganizovať podujatie však nebolo jednoduché. „Nie som golfistka, dokonca ani nikto z mojich kolegov. Museli sme preto rozhodiť siete, osloviť svojich známych, aby kontaktovali oni tých svojich. Ľahké to nebolo, no napokon prišlo viac než 30 hráčov,“ povedala S. Horvátová.

Záštitu nad podujatím prevzala známa osobnosť slovenskej umeleckej scény, M. Lasica. „Keď sme ho oslovili s prosbou o účasť, vyjadril sa stručne a jasne. Pokiaľ vraj nevypukne povstanie alebo sa neudeje žiadna živelná pohroma, príde rád,“ s úsmevom zaspomínala S. Horvátová. Herec sa zhostil významnej úlohy, postaral sa o slávnostný prvý odpal loptičky. „Počas otvorenia golfového ihriska som vtedajšiemu prezidentovi povedal: Pán prezident, odpáľte! Teraz odpálim ja,“ pobavil M. Lasica účastníkov i organizátorov podujatia.

Po slávnostnom úvode sa hráči s vervou pustili do hry. Kým absolvovali celé ihrisko a snažili sa o čo najmenší počet úderov pre spadnutím loptičky do jamky, na malej ploche sa golf učili hrať členovia kapely Jamestown, moderátor podujatia Michal Sabo, dokonca i prítomné deti. „Počas golfovej akadémie s trénerom si verejnosť mohla vyskúšať, čo obnáša táto hra,“ prezradila S. Horvátová. Pôvodne si deti mali zaskákať i na nafukovacom hrade, napokon pre nepriazeň počasia využívali služby dievčat „tetujúcich“ trblietkami.

Nadácia Adeli sa snaží tvoriť vlastné projekty, s čím súvisí aj odovzdávanie vyzbieraných peňazí pacientom. Financie z turnaja spoja s tými, čo už získali prostredníctvom Charitatívneho bazára, a ďalšími, čo získajú vďaka sobotňajšiemu Charitatívnemu behu. „Vypíšeme projekt, na ktorý sa budú pacienti môcť prihlásiť. Už teraz vieme povedať, že bude určený deťom i dospelým. Budeme prihliadať na to, či už niekedy podporení boli,“ povedala S. Horvátová. Vďaka celodennej zbierke, tombole, účastníckemu poplatku i dražbe sa napokon podarilo vyzbierať 5210 eur.

„Myslím si, že mierny dážď, ktorý ešte golfisti zažili na ihrisku, nič neubral z dobrého pocitu z hry. Dážď je ničím v porovnaní s čím bojujú naši pacienti, s akým hendikepom a chorobou,“ dodala na záver koordinátorka projektu.

Do najbližšieho vydania Piešťanského týždňa pre vás pripravujeme rozhovor s M. Lasicom, ktorý pre náš týždenník exkluzívne poskytol.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 20, ktoré je v predaji od 17. mája.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav