Fragile prespievali legendárny Queen

  • Kultúra a spoločnosť
  • 16. júna 2016, 08:29
  • Autor:A. Mathiasová

Jednu z najznámejších hudobných formácií vôbec, legendárnu kapelu Queen, si už, bohužiaľ, naživo nik neužije. Najznámejšie hity Freddieho Mercuryho a jeho nezabudnuteľných hudobníkov však teraz oživili slovenskí umelci z a‘capella zostavy s názvom Fragile. Skupina, ktorá má na konte nielen mnoho koncertov, ale i ocenenie Osobnosť televíznej obrazovky, vystúpila na doskách Domu umenia Piešťany v stredu 8. júna.

Vypredaný kultúrny stánok jasal pri notoricky známych skladbách ako Bicycle Race alebo The Show Must Go On, diváci si spolu s umelcami melódie pospevovali s úsmevom na tvári. Známy dirigent a líder Braňo Kostka porozprával pre Piešťanský týždeň o vzniku projektu, ale aj pocitoch z koncertovania v kúpeľnom meste.

► Ako sa zrodil projekt Fragile Queen?
Vzniklo to nápadom Mateja Drličku, riaditeľa festivalu Viva Musica, v rámci ktorého sme mali možnosť projekt premiérovať. Tento dnes už európsky festival sa teší veľkej obľube. Pracovali sme ňom asi rok, vznikli verzie 20 skladieb od Queenu. Nahrali sme ich a vzniklo aj CD live prevedenia piesní skupiny Queen kapelou Fragile, spolu s inštrumentálnymi nástrojmi.

► Podľa čoho ste vyberali skladby?
Lámať hlavu sme si príliš nemuseli, pretože Queen má nespočetné množstvo hitov. Nemali sme ambíciu objaviť nové skladby, i keď sú prenádherné. Chceli sme urobiť každému radosť, aby si ľudia vypočuli svoje obľúbené hity. Pravdupovediac, vybrali sme tie najväčšie, aby nám nikto nevyčítal, prečo tam nebola tá ktorá skladba. Málokto ich mohol niekedy v živote počuť naživo, pokiaľ teda nebol svojho času na koncerte v Budapešti. Snažíme sa tento zážitok sprostredkovať aj v trošku zvláštnom svetle, pretože na pódiu spieva osem spevákov. Part Mercuryho je zaujímavo obsadený, niekedy je to ženský duet, kvarteto, niekedy mužský duet. Človek teda nepočúva stále jeden hlas, ale je to pestré. Pochopiteľne, zbory, ktoré mal Freddie rád, môžeme realizovať a je to naša najsilnejšia stránka. Koncert je tým viac efektný.

► Queen je veľké sústo. Ako sa vám pracovalo?
Za projektom je veľa práce, či už aranžérskej, alebo študijnej. Každý sa musel svedomito pripravovať, už len výber tónin a prispôsobenie bol dlhý proces. A to bol len začiatok. Určite je to veľké sústo preto, že Freddie mal jedinečný hlas a nikto ho nemôže napodobniť. O to nám však ani nešlo. Chceli sme vzdať hold tej muzike. Každý, kto počuje Queen, je upriamený na spevákov jedinečný hlas a ten sa nedá ničím nahradiť. Nebolo to však len o Freddiem, ale aj o fantastickej muzike, skladbách, ktoré zložil nielen on, ale aj ostatní členovia kapely.

► Neobávali sa členovia vašej skupiny, keď sa dozvedeli o plánoch spracovať skladby Queenu?
Na jednej strane bolo isté, že keď už sa do niečoho pustíme, vždy je projekt pripravený aranžérsky a produkčne, takže po tejto stránke strach nebol. Určite sa však každý obával, ako zareagujú naši fanúšikovia, ako to budú vnímať. Predsa len, je objektívne, že nepočujete, aby niekto Queen spieval. Je to preto, že ľudia okamžite začnú porovnávať, čo je prirodzený jav. Vtedy sa umelec automaticky dostáva do polohy nedokonalej kópie. V našom prípade sa tešíme, že ľudia to berú ako špecifické uchopenie, tým pádom nie sme s týmto javom príliš konfrontovaní.

► V priebehu jedného týždňa ste koncertovali v Krakovanoch aj v Piešťanoch, vypredali ste hľadiská.
Musím priznať, že toto bola viac-menej moja chyba, ušlo mi, že Krakovany sú tak blízko pri Piešťanoch. Nechtiac som skomplikoval obom organizátorom koncertov situáciu, čo som neskôr nerád zistil. Spadol mi však kameň zo srdca, že to takto dobre skončilo. Či už v Krakovanoch, kde sme mali fantastické publikum, potvrdilo sa, že sú tam koncerty úžasné a tešíme sa na ďalšie. V Piešťanoch je publikum už vychované a ja mám k tomuto mestu čoraz srdečnejší vzťah. Veľmi mi záleží na tom, aby všetko dobre dopadlo. Každé leto chodievame do kúpeľov.

► Ako sa vám spieva v zrekonštruovanej veľkej sále Domu umenia?
Pre nás je vhodnejšia suchá akustika, čo znamená zatlmené priestory. To je prípad Piešťan, je to preto optimálna sála. Spievalo sa nám dobre.

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 24, ktoré je v predaji od 14. júna.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín