Fašiangový sprievod a zabíjačku v Očkove zdecimovala chrípka

  • Nezaradené
  • 1. februára 2017, 06:58
  • Autor:Michal Vojčiniak

Fašiangová zabíjačka v Očkove sa tento rok musela zaobísť bez sprievodu masiek. Podpísalo sa na tom najmä chrípkové obdobie, ktoré neobišlo ani túto malú obec neďaleko Piešťan. Už v úvode minulého týždňa začali na čele starostu Miroslava Beňoviča spôsobovať vrásky oznamy zo strany viacerých spoluorganizátorov, že sa nebudú môcť na prípravách fašiangov podieľať z dôvodu ochorenia.

Starosta tak pristúpil k náhradnému plánu a všetko veselie sústredil pod strechu miestneho kultúrneho domu. Tradičná fašiangová slávnosť sa tak v sobotu 28. januára obmedzila len na predaj zabíjačkových špecialít. „Chodenie po dedine v týchto tuhých mrazoch by s chrípkou vyhnalo do postele aj tých, čo ešte ako-tak chorobe odolali,“ povedal M. Beňovič.

No i tak si všetci záujemcovia prišli na svoje. Jaterničky, klobásky, ale aj tlačenka či zabíjačková kaša sa do posledného kúska minuli a vraj všetko chutilo, ako malo. „Pečené klobásky sú vynikajúce, lahodne sa rozpadajú na jazyku. Dal by som si aj jaterničku, ale už nie je pre ňu v žalúdku miesto,“ vysvetlil nám s úsmevom miestny mládenec Michal.

A bodaj by aj nie, žiadna zabíjačková špecialita nepochádzala od veľkovýrobcov, ale pod vedením skúseného mäsiara Jozefa Markecha ju poctivo vyrobili podľa tradičných technológií, a to priamo v kuchyni kultúrneho domu či v kotloch pred budovou. Najviac im ale dalo zabrať varenie kaše. Tú až v nadmieru silných mrazoch, ktoré v súčasnom období na Slovensku panujú, varili od skorého piatkového rána na mrazivom vzduchu. Ručička teplomeru sa v ten deň v Očkove vyšplhala maximálne na mínus osem stupňov.

Spolu so starostom sa na príprave podieľali štrnásti dobrovoľníci. Celkovo pripravili stopäťdesiat litrov zabíjačkovej kaše, dvesto kusov jaterníc a klobások, ale aj šesťdesiat porcií huspeniny. Nechýbala pravá domáca tlačenka či tradičné škvarky. „Kulturák“ praskal vo švíkoch a veľký záujem o výrobky prejavili i návštevníci zo vzdialenejších miest. Na autách zaparkovaných v okolí kultúrneho domu bolo vidieť poznávacie značky Ilavy, Trenčína, ale aj Púchova.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 4, ktoré je v predaji od 31. januára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel