Fašiangová zábava vylákala do ulíc desiatky obyvateľov

  • Kultúra a spoločnosť
  • 26. februára 2017, 13:45
  • Autor:am

Tradície našich predkov opäť ožili. Folklórny súbor Žito sa v sobotu 18. februára vydal na pôchodzku mestom Piešťany za veselého spevu fašiangových piesní. Folkloristom sa do ulíc podarilo vylákať desiatky obyvateľov, pripomenúť im fašiangy starých mám a otcov, popýtať čo-to na zahryznutie, vyčarovať dobrú náladu a tiež ľudí zabaviť.

FS Žito štartovalo pri Hotelovej akadémii Ľudovíta Wintera, ktorá je tiež školou, pri ktorej pôsobia. So zástavkou pri kostole v starých Piešťanoch, vinšovaním a zabávaním pri domoch s usmiatymi obyvateľmi prešli až na Floreát, odkiaľ sa napokon vybrali do centra. „Tento rok sme mali málo dohodnutých stretnutí v domoch, no o to viac sme mali improvizovaných zastávok aj kdekoľvek na ulici. Ľudia sa tešili, otvárali nám okná, dvere, boli veľmi zlatí. Vidíme, že ľudia nás už poznajú, koľkokrát vedia, že pôjdeme po ich ulici, tak nás očakávajú s pohostením,“ uviedla Eva Bilená, členka folklórneho súboru. Žito má mnoho výnimočných divákov. „Napríklad máme veľmi obľúbenú zástavku u rodiny Klčovcov. Sú to prarodičia jednej z našich tanečníčok, 90-roční manželia. Vždy sa tešia, už len keď prídeme, a chcú sa zabaviť aj budúci rok,“ povedala E. Bilená.

Za dobrú muziku, riekanky a najmä dobrú náladu si vyslúžili mnoho dobrôt. Prispelo im veľa dobrých ľudí, dokonca robotníci či farár. „Vyzbierali sme veľmi veľa slaniny, klobás, gazdinky napiekli tradičné fašiangové jedlá ako šišky, fánky, koláčiky. Samozrejme, dostali sme aj veľa pálenky a vínka,“ prezradila folkloristka. Všetky dobroty si však ušetrili až na záver programu, ktorý sa konal na Winterovej ulici pred Zuckmann Villou. „Celý deň sme zbierali a na záver sme výslužky rozkrájali a rozdelili sa s ľuďmi,“ uviedla E. Bilená. Veru sa i mali s kým deliť, pretože záverečný program Žita si prišli pozrieť desiatky obyvateľov a podporovateľov. Nadšení milovníci folklóru a pritom zástupcovia všetkých generácií sa v chladnom počasí radi občerstvili kusom údeniny i sladkými múčnikmi. Nepohrdli dokonca ani chlebom s cibuľkou a tradičné slovenské pokrmy ulahodili dokonca aj najmenším divákom.

Počas rozdávania výslužky folkloristi hrali do tanca a zopár dám sa nenechalo prosiť a chlapcami zo súboru sa nechalo povykrúcať. Diváci si to všetko užívali s úsmevom na tvári, ba dokonca i dokumentovali do svojich kamier a smartfónov. Program Žito zopakovalo minuloročný, avšak objavili sa aj novinky. „Mali sme nové masky, napríklad spolovice muža a spolovice ženu. Pribudli nám i noví členovia, takže nás bolo zasa o čosi viac,“ poukázala folkloristka E. Bilená. K Žitu sa pritom stále dá pridať, pre záujemcov majú dvere otvorené.

Na záver ešte folkloristka prezlečená za cigánku vyzbierala do mešteka pár „korún“, ktoré budú použité na organizáciu ďalších podujatí pre verejnosť.

Fašiangy bývali od Troch kráľov až po Popolcovú stredu, teda začiatok pôstu, ktorý trvá 40 dní do Veľkej noci. Mládenci poobliekaní do masiek sa v poslednú fašiangovú nedeľu vydávali na obchôdzku z domu do domu. Za odmenu dostávali slaninu, klobásu, vajíčka, koláče a, samozrejme, aj čo-to vypiť. K typickému pečivu patrili šišky, pampúšiky a fánky. Vyvrcholenie sviatkov bolo vo fašiangový utorok, posledná muzika spojená s pochovávaním basy. Pri tomto symbolickom pohrebe miestni občania v prestrojení za farára, organistu a kostolníka uskutočnili obrad, pri ktorom bolo veľa plaču, smiechu a zábavy všetkých prítomných.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 7, ktoré je v predaji od 21. februára.


0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 18. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela