Deviatačkám z Veľkých Kostolian horeli aj ruky

  • Mladí dnes / Školy
  • 11. januára 2017, 12:58
  • Autor:jo/vd

Netradičný darček dostali malí aj veľkí školáci vo Veľkých Kostoľanoch. Darovali im ho formou fyzikálnej šou deviatačky spolu so svojou učiteľkou fyziky Janou Orviskou. Dievčatám horeli ruky, ale nik sa nepopálil. Kto pozná fyziku, vie aj čarovať!

„Koniec roka 2016 obohatili naše deviatačky vianočným fyzikálnym predstavením pre svojich spolužiakov vo všetkých triedach Základnej školy vo Veľkých Kostoľanoch. Ukázali, že fyzika môže byť nielen poučná, ale aj zábavná a zaujímavá,“ uviedla pre Piešťanský týždeň J. Orviská.

V hodinovom bloku pokusov najšikovnejšie žiačky vo fyzike prezentovali nielen elektrostatické javy či existenciu atmosférického tlaku, ťažiska, ale aj vlastnosti plynov, zmenšenie tlaku a horľavosť niektorých látok pri zmene podmienok. „Žiakom sa páčili najmä pokusy s ohňom a lietajúce košíčky. Mnohé z nich boli hlavne pre ‚prvostupniarov‘ ako kúzelnícke čísla, až kým sa nedozvedeli jednoduché fyzikálne vysvetlenie,“ povedala fyzikárka.

Deviatačky si tak na chvíľu vymenili úlohu s učiteľkou a zistili, že zaujať a udržať pozornosť plnej triedy žiakov nie je nič jednoduché. Týmto darovali spolužiakom pod stromček nezabudnuteľný darček. Odmenou im bol veľký potlesk a radosť detí. „A ja ako učiteľka dúfam, že aj takýmto spôsobom sme prispeli k zvýšenému záujmu o prírodnú vedu, fyziku, ktorá vie byť krásna a plná prekvapení. Len ich treba objaviť,“ dodala J. Orviská.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 1, ktoré je v predaji od 10. januára.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava