Deti si užili „morenový“ deň

  • Mladí dnes / Školy
  • 22. marca 2016, 20:40
  • Autor:am

Zvykom a tradíciám treba učiť i malé deti, na čo nezabúdajú pedagógovia zo Základnej školy Holubyho v Piešťanoch. V stredu 16. marca si už po štvrtý raz užili „morenový deň“. Najskôr ukázali jej spálenie deťom z miestnych materských škôl a neskôr si to zopakovali aj pred očami okoloidúcich v parku pri Pažickom moste.

Dievčence a švárni junáci, vyobliekaní v krojoch, krátko popoludní nastúpili pred bránu školy. Kým vyčkali na spolužiakov z iných tried, preopakovali si nacvičené ľudovky a potom vykročili so spevom do parku pri Pažickom moste. Okoloidúcim vykúzlil detský sprievod na čele s Morenou úsmevy na tvárach, mnohí vyťahovali fotoaparáty. Symbol zimy vytvorila vychovávateľka Božena Kučerová: „Kolegyňa priniesla starú suchú slamu. Doma ju ešte sušila, dobre horela. Školníci urobili kríž, ja otiepky a zviazala som ich do tvaru Moreny aj ušila základné šaty. Zásterka je putovná, každý rok tá istá.“

V parku na tráve si žiačikovia ešte zaspievali, zatancovali a presunuli sa na latkové premostenie potoka Dubová. Tam na malých folkloristov čakal učiteľ, hlavný podpaľač Moreny. Symbol zimy a chorôb odstrojili, zapálili a privítali letečko hodením figuríny do potoka. Starší žiaci sa o niekoľko metrov ďalej postarali o výlov zhoreného torza.


„V poslednom období sa v obciach začalo vo veľkom organizovať pálenie Moreny. Zapáčilo sa mi to a preniesla som zvyk aj k nám. V školskom klube každé oddelenie nacvičovalo pesničky a vyrábalo letečká. Aj napriek veľkej chorobnosti sa deti bavili,“
povedala B. Kučerová. Starý pohanský zvyk, tradujúci sa z predkresťanského obdobia, si po štyroch rokoch žiaci dokonale osvojili. „Nacvičovali sme veľmi málo. Štvrtáčky si už len pesničky opakovali, suverénne všetko zvládli. tretiaci vlani pričuchli, teraz im to išlo a budúci rok budú moji najstarší. Tešia sa, že povedú sprievod,“ prezradila o svojich zverencoch vychovávateľka.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 12, ktoré je v predaji od 22. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Jela, zajtra Marcel