Deň Zeme tento rok podporoval jeden zo živlov – vietor

  • Kultúra a spoločnosť
  • 26. apríla 2017, 09:03
  • Autor:am

Každoročnú oslavu sviatku Deň Zeme si ani tento rok nenechalo ujsť vedenie a študenti zo Strednej odbornej školy záhradníckej v Piešťanoch. Vo štvrtok 20. apríla si pre návštevníkov pripravili niekoľko zaujímavých stanovíšť, v ktorých ukázali, čo naša planéta ponúka, potrebuje a možno v prípade separácie odpadu i stráda.

Pre deti základných a materských škôl si študenti záhradníctva pripravili mnoho aktivít. V úvode sa okrem slávnostných príhovorov mohli pokochať krásou tanca folklórneho súboru Slnečnica, neskôr zatlieskali pri zasadení pamätného stromu, ktorý bol vybraný aj na počesť Slovanstva. „Bude tešiť ďalšie generácie, pretože kým lipa malolistá vyrastie do krásnych rozmerov, už tu budú ďalšie generácie mladých ľudí a možno i učiteľov,“ skonštatovala riaditeľka Eva Stručková. Okrem toho si v škole pripravili spoznávanie liečivých rastlín, ovocných stromov, stavbu jednoduchých záhradníckych stavieb, pri ktorej videli, ako sa dá postaviť jednoduchá pergola z vŕbového prútia.

Deti si tiež mohli zasadiť svoje rastlinky, v rámci projektu Zelená škola, do ktorého sú záhradníci zapojení, si pripravili aj stanovište s triedením odpadu a ochutnávkou slovenských minerálnych vôd. „Boli pripravené aj športoviská, aby sa deti zahrali, zaskákali si, zabehali a vyšantili sa v rozkvitnutej záhrade,“ uviedla riaditeľka. Trochu im program skomplikovalo chladné počasie, ale podľa vyjadrenia E. Stručkovej šťastím bolo, že fúkal vietor, inak by kvitnúce rastliny mohli pozamŕzať.

Študenti sa na Deň Zeme pripravovali intenzívne, v prvom rade museli urobiť po zime základnú údržbu záhrady. Rozdelili sa tiež na stanovištia a každý z nich návštevníkov informoval o tom svojom.

Maturant Richard Bačkovský prevádzal študentov skleníkom, ktorý je jeho komplexnou odbornou prácou. „Je využívaný pre žiakov záhradníckej školy ako názorná ukážka toho, čo sa učia na hodinách kvetinárstva alebo praxe,“ prezradil R. Bačkovský. Skleník sa pritom delí na tri časti. „Prvá je tropická, kde sú rastliny z Ázie, Ameriky, dažďových pralesov. Druhá časť je zložená zo suchomilných rastlín a kaktusov. V poslednej časti sú rastliny z prímorských oblastí, kam ľudia chodievajú na dovolenky,“ dodal študent.

Deti si skúšali zasadiť vlastnú rastlinu.

Stanovište Fair Trade, ako už naznačuje i preklad z angličtiny, sa zameriavalo na spravodlivý obchod. „Napríklad pestovateľom kávy sa pri predaji kávových bôbov na burze vráti len desatina ceny, za ktorú bola surovina predaná. Fair Trade preto zastrešuje aj OSN a ide o to, aby sa pestovateľom dostala zaslúžená mzda, aby ich deti mohli chodiť do školy, platiť zdravotné poistenie,“ povedala Klaudia Martinková zo štvrtého ročníka. Aj konzumenti na Slovensku môžu týmto ľuďom pomôcť, a to tak, že si budú kupovať, i keď o čosi drahšie, potraviny označené certifikovanou známkou FAIRTRADE.

Alžbeta Horanová mala na starosti stanovište s nátierkami prizdobenými jedlými kvetmi. „Chceme ľudí naučiť, aby sa kvetov nebáli a skúsili nimi dozdobiť jedlá, torty, koláče. Používajú sa fialky, ďatelina, pažítka a jej kvety, orgován, hluchavka a podobne,“ uviedla študentka, pričom fialky žiaci jedli vraj najviac.

Keďže oslava Dňa Zeme je zameraná na ochranu prírody, na záver dodala riaditeľka E. Stručková i dôležité posolstvo podujatia: „Mali by sme mať prírodu radi, nielen v nej žiť, ale aj s ňou žiť a správať sa podľa toho.“


Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 16, ktoré je v predaji od 25. apríla.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je piatok 28. marca. Tento deň je Dňom učiteľov. Meniny má Soňa.
  • 29.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 29. marca 2024
Meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava