Červený kríž vo Vrbovom bilancoval i plánoval

  • Nezaradené
  • 23. marca 2016, 21:34
  • Autor:vd

S prvodarcami prichádza do Miestnej skupiny Slovenského Červeného kríža (MS SČK) vo Vrbovom i nová krv. Práve o ňu sa usiluje miestami už prestarnutejší, zato cennými skúsenosťami oplývajúci 175-členný spolok.

Svoju činnosť bilancovali na výročnej členskej schôdzi v Kúrii Mórica Beňovského za prítomnosti primátorky Emy Maggiovej, predstaviteľov regionálnej správy i partnerských organizácií. Schôdzu spojenú s odmeňovaním darcov spríjemnili vystúpením tanečníčky z umeleckej školy.

V meste pod šikmou vežou evidujú 375 bezpríspevkových darcov krvi. Majú troch diamantových, 29 zlatých, 46 strieborných, 53 bronzových darcov krvi a jedného nositeľa medaily MUDr. Jána Kňazovického. Toto ocenenie sa udeľuje ženám za 80 a mužom za sto odberov krvi. Vo Vrbovom žije i takýto vzácny človek. Konštantín Hanus krv daroval 111-krát.


„V snahe omladiť náš spolok organizujeme Valentínsku, študentskú kvapku krvi, zameranú na mládež,“ povedala predsedníčka MS SČK Viera Sabová.

Vrbovčania chystajú najbližšiu odberovú akciu na apríl. Aj tento rok pomôžu piešťanskej Lige proti rakovine rozdávať žlté kvety nádeje 15. apríla na Deň narcisov. K aktivistom Červeného kríža sa pridajú i gymnazisti a žiaci základných škôl.

Pestrá je činnosť Vrbovčanov, spojených Červeným krížom. Ich hliadky nechýbajú na žiadnom z jarmokov či na kultúrnych, spoločenských alebo športových podujatiach. Šíria osvetu, vzdelávajú sa, prednášajú, no vedia sa i zabaviť a načerpať sily. Obľúbené sú najmä zájazdy na termálne kúpalisko do Dunajskej Stredy. Navštevujú domov dôchodcov, varia vianočný guláš, chystajú mikulášske darčeky. Stoja za kurzami prvej pomoci či rôznymi prednáškami na školách. To všetko chystajú aj tento rok.

Tešia sa najmä na už spomínané omladenie organizácie s históriou, siahajúcou až do roku 1925. Vtedy mal Spolok Červeného kríža vo Vrbovom 82 zakladajúcich členov, o desať rokov už 132. 

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je pondelok 22. apríla. Tento deň je Dňom zeme a Svetovým dňom modlitieb za kňažské a rehoľné povolania. Meniny…
  • 22.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 23. apríla. Tento deň je Svetovým dňom kníh a autorských práv. Meniny má Vojtech.
  • 23.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
streda, 24. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek