Carmen vyhŕňala sukne do nebies

  • Šport / Ostatné športy
  • 7. marca 2016, 22:09
  • Autor:vd

Sálou Kongresového centra piešťanských kúpeľov sa v stredu 2. marca ozývalo horúce flamenco, rytmické podupávanie tanečníkov, tlieskanie rúk, zvuk kastaniet i španielskej gitary. Carmen s havraními vlasmi a plamienkami v zreniciach lákala mužov, vyhŕňala široké sukne. Bohato riasené volány odkrývali štíhle nohy vysoko – až do samých
nebies.

Vo vzduchu prašťalo mámenie, vábenie v strohej mimike bez úsmevov. Chlapi v klobúkoch ako pyšné kohúty vypínali ramená, otáčali prudkohlavy, z ich pohľadu sršal súboj rivalov. Kto zvíťazí?

Tanečné divadlo bratislavského súboru Andalucia so zatajeným dychom sledovali desiatky divákov prikovaných k stoličkám. Obdivovali pestré kostýmy, krásne ženy i dievčatá pretože Tanečné štúdio VieryMasarykovej, choreografky, vyrastajúcej na folklórnom tanci, si nachystalo liaheň talentov. Ich doménou je radosť, temperament, strhujúci rytmus. V Piešťanoch sa Andalucia prezentovala všetkými základnými druhmi tancov umenia flamenco.

V. Masaryková sa s asistentkou, dcérou Luciou, inšpirujú tancami južného Španielska. Niekoľkokrát ho navštívili osobne. „Keď mamina objavila ďalšiu vášeň – flamenco, nik neveril, že ma tiež očarí. Ako päťročná som vybehla raz po predstavení Andalucie na javisko a začala len tak dupať. Snahou o zopakovanie niektorých krokov vraj všetci ostali prekvapení. O flamenco prejavili neskôr záujem aj kamarátky, a tak vznikla ešte v roku 1994 prvá flamenco tanečná škola,“ povedalaL. Masaryková.

Diváci sledovali náročné sóla, obdivovali záverečnú veselú fiestu – oslavu tanca, spevu a vína, ale i rytmiku a krásne kostýmy. Každá choreografia mala šmrnc, nápaditosť a zaujala aj vďaka využitiu španielskych doplnkov – vejárov, šatiek či klobúkov. Nechýbali typické pokriky tanečníkov, ale aj gitarové sóla.
 

Dočítate sa v Pieštanskom týždni číslo 10, ktoré je v predaji od 8. marca.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav