Broadwayská šou rozsvietila Dom umenia

  • Kultúra a spoločnosť / Podujatia
  • 7. decembra 2016, 09:06
  • Autor:am

Umelci zo zámoria i Európy sa minulý týždeň predstavili na doskách Domu umenia v Piešťanoch. V piatok 2. decembra sa hľadisko zaplnilo dymom a na pódiu rozpútala veľkolepá svetelná, ale i tanečná šou s názvom 5 DOORS.

Po stlmení svetla v hľadisku Domu umenia sa diváci ponorili do javiskovej pary. Pred nimi sa zrazu objavilo päť dverí orámovaných svetelnými pásikmi. Využívalo ich 12 tanečníkov, plynule sa striedajúcich s dvomi bezpohlavnými tvormi pripomínajúcimi mímov. Každý vstup a tanec pritom dotvárali najrôznejšie svetelné efekty, ktorými sa publikum dostalo do ohnivej, magickej, ale aj disko atmosféry.

Šou 5 DOORS vznikla približne pred štyrmi rokmi v Budapešti. Do projektu sa im podarilo „stiahnuť“ amerických a európskych umelcov. „Vznikla myšlienka spraviť pre ľudí niečo výnimočné a pritiahnuť Broadway na Slovensko,“ uviedol manažér projektu Martin Kucharík.

Projekt využíva mnoho druhov hudby, svetla, efektov, no najnáročnejšia vraj bola práca s ľuďmi. Umelci počas predstavenia divákom predvádzali prierez mnohými tanečnými štýlmi, využívali i „zdvíhačky“ či ľahkú akrobaciu. „Spätý je tam najmä írsky step, ľudový tanec a hiphop s breakdancom. To bolo vidieť najmä pri prvkoch používaných mímami, ktorí využívajú vo svojich vstupoch battle. Pri ostatných štýloch bol nácvik komplikovanejší, ale išlo to. Je to svetová tanečná špička,“ povedal manažér.

Okrem tanca mali diváci možnosť prezrieť si na umelcoch veľké množstvo oblečenia. „Je to šou postavená na najrýchlejšom prezliekaní kostýmov, aké sa dá vidieť. Spočiatku pri nacvičovaní bol v zákulisí veľký chaos, ale teraz už v tom majú tanečníci systém,“ dodal M. Kucharík.

5 DOORS si napokon v Piešťanoch vyslúžil standing ovation a tanečníci im na znak vďaky venovali krátky prídavok. Umelci sa chystajú aj do ďalších slovenských miest, pričom tvorcovia majú ambície ísť budúci rok na európske turné.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 49, ktoré je v predaji od 6. decembra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 25. apríla. Tento deň je Svetovým dňom tučniakov, Svetovým dňom boja proti malárii a Svetovým dňom vodiacich…
  • 25.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 24. apríla. Tento deň je Svetovým dňom laboratórnych zvierat (UNESCO). Sviatkom sv. Juraja, patróna vojakov, rytierov, lukostrelcov…
  • 24.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 25. apríla 2024
Meniny má Juraj, zajtra Marek