110 rokov železnice Piešťany-Vrbové s vláčikom aj drezinami

  • Nezaradené
  • 1. novembra 2016, 21:12
  • Autor:V. Dusíková

Pri príležitosti 110. výročia sprevádzkovania železničnej trate Piešťany-Vrbové sa v sobotu 29. októbra zišli na nástupišti piešťanskej stanice priaznivci nostalgických jázd historickým vláčikom M131. Tradičného Hurvínka, ktorý sa však náhle pokazil, nahradili rušňom M152, ktorý ťahal historický vozeň. V ňom čapovali nielen piešťanské pivo, ale si zaspomínali aj na atmosféru z dávnych čias.

„Je to naozaj romantická jazda vlakom – teplé pivo a studené párky,“ žartoval Stanislav Slížik. Na stanici hostí vítal do dobových kostýmov odetý Cisársky a kráľovský dychový komorný orchester. Z vlakov, ktoré v to dopoludnie prechádzali Piešťanmi, sa vykláňali zvedavci. „Ešte nikdy som nezažil takéto vítanie na stanici,“ povedal jeden z cestujúcich, ktorý si šiel zo zvedavosti pozrieť aj výstavu historických fotografií inštalovanú v čakárni. Viaceré snímky dokumentovali cestovný ruch na malej – kvetmi obsypanej stanici, ktorá patrila medzi najkrajšie na Slovensku. Jedna z fotiek zachytávala aj starú parnú lokomotívu, ktorej našinci hovorili Vrbovská Kača alebo Vrbovské Čango. Lokomotíva vždy dymila a z komína jej vyletovali sadze, takže ľudia žijúci pri stanici mali na bielizni škvrny, ktoré sa len ťažko odstraňovali. S Čangom mávali dočinenia aj hasiči, najmä v júli, keď zrelo obilie, pretože iskry vyletujúce spod kolies občas zapálili zrno na klasoch i strniská. Preto v letných mesiacoch bývali na poliach hliadky, ktoré dávali na úrodu pozor.

Železnica, ktorej výročie v piešťanskej aj v už nepoužívanej železničnej stanici vo Vrbovom oslavovali, spájala obe mestá, ale aj obce Trebatice, Krakovany a vďaka odbočke aj Rakovice od roku 1906. Vtedy 27. októbra otvorili na Považskej železnici z Bratislavy do Žiliny odbočnú trať Piešťany-Vrbové s odbočkou Trebatice-Rakovice, ktorých výstavba sa začala v roku 1905.

Vrbovské Čango z roku 1906 po renovácii.

Koncesiu pre výstavbu a prevádzku trate zo stanice Piešťany do Vrbového s odbočkou Trebatice-Rakovice udelilo ministerstvo budapeštianskej firme G. Gregersen a synovia. Už od toho času sa počítalo iba s nákladnou dopravou. Na železnici bola povolená maximálna rýchlosť 40 km/h. Rovnakú rýchlosť stanovili aj pre trať do Vrbového.

Boli tu postavené tri nákladiská a dve stanice s jednou výpravnou budovou, jedným strážnym stanoviskom s čakárňou, skladom a dvomi nekrytými nakladacími rampami. Trať križovalo 21 úrovňových priecestí bez závor. Stavebný kapitál železnice obnášal 869 000 K. Prevádzková dĺžka oboch tratí dosiahla 11,804 kilometra (Piešťany-Vrbové 7,910 km, Trebatice-Rakovice 3,894 km). V Piešťanoch bola trať zaústená do stanice štátnych železníc.

V druhej polovici minulého storočia jej úlohu preberali autobusy. Osobná preprava na trati Piešťany-Trebatice-Krakovany-Vrbové sa skončila v roku 1978.

Na dávne časy spojené s prácou výpravcu si pre Piešťanský týždeň pred štyrmi rokmi zaspomínal Vít Trandžík z Trebatíc. Uviedol, že z Piešťan do Vrbového i opačným smerom denne jazdilo množstvo ľudí a preferovali skôr železničnú dopravu, lebo autobusy boli drahšie. Lístok z Vrbového do Piešťan stál dve koruny dvadsať halierov. V trebatickej stanici bolo návestidlá i nástupište. Na prejazde pri Kocuriciach mali byť elektrické zátvory, ale nikdy ich nik nezrealizoval. Trať sa mala kedysi predĺžiť až po bývalý podnik Tesla.

Na stanici vo Vrbovom mal vláčik konečnú, deti sa tam vozili na drezinách.

„Pri železnici som robil od roku 1943,“ uviedol V. Trandžík. „Každoročne sme dostali desať voľných lístkov, na ne sme mohli ísť kamkoľvek. Chodievali sme do Tatier, bol som aj v Mariánskych Lázňach a raz som si šiel vybaviť reklamáciu do Prahy. Vyhral som vtedy druhú cenu v športke – 22 800 korún – a športka mi ju neuznala, lebo som mal prepisovaný tiket. Tak som sa rozhodol, že si to pôjdem vybaviť rovno za riaditeľom do Prahy. Najskôr ma nechceli pustiť, ale vrátnikovi som nechal stovku a ten mi hneď ukázal, kde sedí riaditeľ. Bol ku mne veľmi ústretový, vysvetlil som mu, ako som športku podával a ukázal som mu tiket. Reklamáciu uznal, aj keď chyba bola na mojej strane, ale ani pracovníčka mi takýto tiket nemala vziať. Dopadol som dobre. Vďaka železnici. Za vyhraté peniaze som si kúpil osobné auto a nejaké som dal aj tej panej, ktorá mi tiket vzala, lebo jej vtedy siahli na prémie. Chcel som sa jej revanšovať,“ zaspomínal si pamätník.

Iniciátori tohtoročných osláv historickej železničky z Piešťan do Vrbového pripravili pre verejnosť nielen výstavu, jazdy vláčikom, ale vo vrbovskej stanici sa mohli deti povoziť aj na drezinách. Akciu podporili i priaznivci historických automobilov, ktorí so svojimi veteránmi šli až do Vrbového. V jednom z vozidiel, upravenom na čapovanie piva, pivovarníci nápoj ponúkali za symbolické ceny. Z Děčína do Vrbového dorazil na historickom vláčiku organizátor medzinárodných majstrovstiev v pákových drezinách v Českej republike, František Korel.

Dočítate sa v Piešťanskom týždni číslo 44, ktoré je v predaji od 31. októbra.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je štvrtok 18. apríla. V tento deň sa v roku 1901 narodil MUDr. Emil Veselý, lekár, prednosta a primár…
  • 18.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 17. apríla. Tento deň je Svetovým dňom hemofílie. Meniny má Rudolf.
  • 17.04.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
piatok, 19. apríla 2024
Meniny má Valér, zajtra Jela