Národná kultúrna pamiatka z koľajníc nebude

  • Spravodajstvo
  • 11. februára 2016, 14:30
  • Autor:ben

Myšlienkou na vyhlásenie železničnej trate Piešťany – Vrbové za národnú kultúrnu pamiatku sa dvojica Piešťancov, Petr Veverka a Stanislav Polonský začala zaoberať hneď, ako v novembri 2015 piešťanské mestské zastupiteľstvo schválilo realizáciu výstavby cyklotrasy Piešťany – Vrbové v telese spomínanej trate. Ich snaha vyvrcholila začiatkom decembra podnetom vo forme otvoreného listu, doručenom Pamiatkovému úradu (PÚ) SR.

Komisia pre posudzovanie evidencie pamiatkového fondu koncom januára neodporučila vyhlásenie železničnej trate Piešťany – Vrbové a priľahlých objektov s ňou súvisiacich za národnú kultúrnu pamiatku. V zdôvodnení, podpísanom Katarínou Kosovou, generálnou riaditeľkou Pamiatkového úradu SR sa uvádza: „Železničná trať zo začiatku 20. storočia mala iba regionálny význam a nevykazuje také historické hodnoty, viažuce sa k dejinám železničnej dopravy na území     Slovenska, ani iné technické pamiatkové hodnoty, ktoré by opodstatňovali jej vyhlásenie za národnú kultúrnu pamiatku (NKP). Väčšina objektov historicky súvisiacich s traťou (prekladiská, sklady a pod.) sa nezachovali, pričom dochované objekty ako súčasti prevádzky trate – výpravné budovy, železničné zastávky v súčasnom stave zachovania (prestavby, adaptácia na bývanie) nevykazujú také pamiatkové hodnoty ani architektonické kvality v rámci fondu železničného staviteľstva, ktoré by zakladali ich vyhlásenie za NKP.“

„Pamiatkový úrad SR, hoci víta každú iniciatívu občanov, záujmových združení i samosprávy o zatraktívnenie regiónu s využitím potenciálu historicky či technicky zaujímavých prvkov a objektov, nie je oprávnený zasahovať do spôsobu alebo formy využitia objektu, ktorý nevykazuje pamiatkové hodnoty,“ uzavrela pre Piešťanský týždeň problematiku z pohľadu pamiatkárov Naďa Kirinovičová z referátu Ústredného zoznamu pamiatkového fondu PÚ.

0 Shares

Najnovšie správy

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom. Od 16. do 19. augusta sa…
  • 19.04.2024, 08:32
  • Kultúra a spoločnosť / Piešťany
sobota, 20. apríla 2024
Meniny má Marcel, zajtra Ervín