Ak viete paličkovať, vyrobíte si akýkoľvek vzor na svete

  • Kultúra a spoločnosť
  • 18. mája 2019, 00:00

V Rakoviciach sa v dňoch 11. a 12. mája stretli čipkári z desiatich krajín, aby prezentovali vytváranie jemnej krásy, vymenili si skúsenosti a naučili sa nové techniky. Štvrtý ročník jedinečného festivalu, ktorý založili v Krakovanoch, sa pre rekonštrukciu kultúrneho domu preniesol do Rakovíc.

Dievčatá v krakovianskych krojoch učia paličkovať skúsené čipkárky. (Autor: vd)

V dotyku s nádherným kaštieľom v historickom parku, v starej zemianskej sýpke, ale aj v novodobých priestoroch školy sa dva dni hovorilo desiatimi svetovými jazykmi a každý si rozumel s každým. Pretože ženy, tých bola totiž prevažná väčšina, sa zhovárali cez svoje diela.

„Tieto paličkované prívesky, ktoré ste si kúpili, sú skvostné,“ pochválila náš výber Španielka Mariella Torres. Slušnosť káže pochváliť protistranu, no v tomto prípade nešlo len o prejav diplomacie. Energická Španielka mala na sebe blúzku tvorenú technikou patchworku, pričom jednotlivé diely boli nahradené nielen iným druhom textílie, ale čipkou, háčkovaným i štrikovaným vzorom. „Blúzku som kúpila v minulosti v Piešťanoch, rozstrihala som ju a dotvorila čipkami a rôznymi motívmi vytvorenými ďalšími technikami – štrikovaním i háčkovaním. Potom som ju zošila a vznikla táto krása,“ vysvetlila Španielka.

Prechádzajúc z jednej učebne Strednej odbornej školy Rakovice do druhej sme pochopili, ako rýchlo sa dá zmeniť priestor zo školského na výstavný či podnikateľský. Jednotlivé učebne sa premenili i na ľudové umelecké dielne. Všade na vás dýchal duch tvorivosti. Čipkárky na tučnučkých vankúšikoch s napichanými špendlíkmi na predznačených vzoroch, ktorým hovoria „baby“, prepletali tenučkými niťami. Prsty sa im len tak mihali s bábencami – čiže paličkami.

Pavlína Radošová z Piešťan sa venuje čipkárstvu v klube Bábence.

„Ja už nemám žiaden problém pri vytváraní akéhokoľvek obrazca,“ uviedla Elena Rusnáková z Martina z klubu Pôvabnica. „Teraz vytváram košíček podľa predlohy. Trvá to zopár hodín. To viete, som žena, takže najskôr si musím všetko porobiť v domácnosti a večer, keď sadnem k televízii, nebudem len tak posedávať bez úžitku. Paličkujem. Takýto košíček mi trvá asi týždeň. Vytvorím ho už ľahko, pretože paličkujem desať rokov. Vzor sa mení. Už viem, či budem obtáčať paličky či vytvárať iné vzory, napríklad paličkovať plôšky,“ pochválila sa E. Rusnáková. Vraj svojimi umeleckými skvostami obdarila rôznych ľudí. „Aj dcéra má moje obrazy. Narobila som rôzne veci. K päťdesiatke som robila paličkovaný obraz i rôzne stromy. Tiež velikánske obrazy – naťahané v nitkách,“ dodala martinská čipkárka.

Nádherný ako pavučinka jemný šál zdobil nielen expozíciu, ale aj ramená Piešťanky Pavlíny Radošovej, ktorá prezentovala prácu krakovianskeho klubu Bábence. „Tento šál si dávam vždy, keď idem na kultúrne či spoločenské podujatie. Paličkovala som ho sama a vybrala som si nie bielu farbu, ako býva zvykom, ale odtieň melírovaný dobelasa, aby ladil s oblečením, ktoré mám. Paličkujem dlhé roky, naučili ma to v Krakovanoch. Je mi tam fantasticky. Sadnem v Piešťanoch do auta a o pár minút už prepletám bábencami,“ šarmantne sa usmiala Piešťanka. Vôkol nej boli jej kamarátky a v ďalších a ďalších priestoroch desiatky iných čipkárok.

V stane na dvore kaštieľa vyhrávala ľudová muzika a tancovali tam rôzne súbory. Na protiľahlej strane za cestou sa v starej sýpke striedali celé autobusy návštevníkov, ktorí si prezerali výstavy. Takmer tridsať originálnych diel čipkárok zo Slovenska i Čiech zakomponovaných v niekdajšej zemianskej sýpke mohli návštevníci Festivalu paličkovanej čipky nielen obdivovať, ale aj ohodnotiť.

Na Festivale paličkovanej čipky vystúpila so svojím programom Podhoranka z Kočína-Lančára.

Horúcim želiezkom v ohni bol originálny paličkovaný obraz, ktorého predlohou bolo dielo Gustava Klimta. „Z kalendárového listu som si vybrala známy obraz Gustava Klimta a čipkou som ho obmaľovala. Podklad bol pôvodný obraz a kontúry som obšila čipkou. Aj farby som použila tie, ktoré boli na obraze. Pri mojom diele išlo hlavne o zhodnotenie nápadu, musela som vymyslieť, ktorými väzbami dielo urobiť a vykontúrovať,“ uviedla Katarína Vozáriková z Trenčína. Pani Katka už osemnásť rokov navštevuje čipkársky spolok pri Posádkovom klube Trenčín, čo je Kultúrno-spoločenské zariadenie Ozbrojených síl SR.

O kúsok ďalej sa nachádzali jedinečné jemné pavučinkové vtáčiky. Výstava s názvom Vajnorské vtáčiky konkurovala tej prvej a tiež ďalšej. Čipkárky mohli načerpať inšpiráciu na výstave Dariny Lichnerovej z Modry, ktorá je uznávanou čipkárkou a tkáčkou. A kto nestihol podujatie v Rakoviciach, nemusí mať hlavu v smútku, má šancu ešte na jednu výstavu. V múzeu Za Krakovskú bránu sa zvedavci môžu pokochať výstavou Liptovská čipka, ktorá potrvá do 30. septembra.

Súčasťou festivalu boli odborné semináre, módne prehliadky s použitím paličkovanej čipky a tiež kultúrny program. Svojím tanečným, hudobným a speváckym vystúpením sa publiku v Rakoviciach prezentovali FS Sliačanka z Liptovských Sliačov, Zmiešaný zbor z Vrbového, FS Žito z Piešťan, strieborný finalista zo superstar Itcho Pčelár, Cirkevná základná umelecká škola sv. Gorazda Vrbové, FS Podhoranka z Kočína-Lančára i FS Krakovčanka.

Počas festivalu mohol každý návštevník zažiť gastronomický zážitok – podávali tu tradičné jedlá našich starých mám. Oškvarkové pagáčiky nemali konkurenciu. Zaujímavosťou festivalu bola tiež prezentácia a výroba rôznych potrieb pre čipkárky, ale i pre inak tvorivé ženy zo skla.

Festival organizovalo občianske združenie Bábence Krakovany.

Viera Dusíková

Obraz Gustava Klimta vyzdobila čipkou Katarína Vozáriková z Trenčína.

0 Shares

Najnovšie správy

Dnes je pondelok 25. marca. Tento deň je Dňom zápasu za ľudské práva a Medzinárodným dňom spomienky na obete otroctva…
  • 25.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je utorok 26. marca. Tento deň je Svetovým dňom epilepsie. Meniny má Emanuel.
  • 26.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
Dnes je streda 27. marca. Tento deň je Svetovým dňom divadla. Meniny má Alena.
  • 27.03.2024, 00:01
  • Dobré ráno, Piešťany!
štvrtok, 28. marca 2024
Meniny má Soňa, zajtra Miroslav